10 d’abril de 2021 10/4/21

El garrofó Valencià viu el seu pitjor moment, desplaçat per les importacions foranes

El garrofó Valencià viu el seu pitjor moment, desplaçat per les importacions foranes - (foto 1)
  • L'estrella de la paella perd força davant de varietats de Perú, Equador o l'Índia

MÉS FOTOS
El garrofó Valencià viu el seu pitjor moment, desplaçat per les importacions foranes - (foto 2)

Sabies que existeix una associació per protegir el garrofó valencià? Es diu Associació de Productors del garrofó Valencià, una entitat creada el 2019 amb la finalitat d'agrupar als agricultors de la Comunitat Valenciana que aposten per aquesta lleguminosa autòctona i de posar en marxa una marca de qualitat. El membre de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) i propietari de l'Horteta de Greta, David Bosch Langa, ha estat elegit nou president d'aquesta entitat.

Aquest producte, estrella de la tradicional paella valenciana, està perdent força davant el garrofó més consumit que arriba congelat des de països tercers com Perú, Equador o L'Índia, el qual es caracteritza per una textura més sorrenca i un sabor menys intens. Per això l'objectiu de l'associació és el de posar en valor les qualitats organolèptiques de les varietats valencianes enfront del garrofó forà.

El primer objectiu que planteja David Bosch, de fet, en aquesta nova etapa és aprofundir en l'estudi, la caracterització i la divulgació de les tres principals varietats autòctones del 'garrofó': 'pintat' (pigmentat de vermell-morat), 'de la cella '(amb marques en un sol costat) i' ull de perdiu '(anomenat així perquè popularment es diu que s'assembla als ulls d'una perdiu).

Aquest jove agricultor relleva en el càrrec a Toni Montoliu, el famós agricultor i gerent de la Barraca de Montoliu en plena horta valenciana, que passa a ser vocal. La junta directiva també està composta per Regina Monsalve -presidenta de Col·legi d'Enginyers Tècnics Agrícoles de València i Castelló (COITAVC) -, Salvador Soler -professor de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València (UPV) -, Ángela Gimeno i Félix Gimeno (Generalitat Valenciana).

A través d'aquest treball de promoció, en el qual ja està col·laborant l'Estació Experimental Agrària de Carcaixent, l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA) i la UPV, l'associació busca també crear una marca de qualitat, i posteriorment una Denominació d'Origen Comunitat Valenciana, en nom de dignificar aquest producte autòcton i facilitar als consumidors la seua identificació en els lineals dels punts de venda.

El 'garrofó valencià' ha reduït més d'un 75% la superfície conreada en els últims temps a causa de les dificultats per competir per costos amb les importacions foranes i de les elevades exigències que requereix el cultiu. Per això, agricultors, cuiners i persones preocupades per la pèrdua d'aquest llegum han decidit impulsar aquesta iniciativa de caràcter promocional i divulgatiu.

Pujar