elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El projecte pilot ‘Ramat de foc’ a Gandia estudiarà els resultats dels primers mesos de funcionament

El projecte pilot ‘Ramat de foc’ a Gandia estudiarà els resultats dels primers mesos de funcionament

    La regidora de Gestió Responsable del Territori i Medi Ambient, Alicia Izquierdo, junt amb el Director General de Medi Ambient, Daniel Muñoz, hsm visitar aquest migdia la finca del Paratge Natural del Parpalló Borrell, al massís del Mondúver, on naix el projecte pilot ‘Ramat de foc’.

    Aquesta iniciativa pilot, posada en marxa fa uns quants mesos, pretén reintroduir la ramaderia tradicional com a eina de gestió forestal  i prevenció d’incendis en un espai de gran valor ambiental, tot arrel de l’incendi de Llutxent de 2018. «A la zona del paratge hi ha un greu risc d’incendi i per això s’han executat (amb mitjans mecànics) les faixes de prevenció i tallafocs que marca el Pla local de Prevenció d’Incendis», ha comentat Muñoz.

    També tota una sèrie d’infraestructura preventiva com dipòsits d’extinció, millora de camins, senyalística...El segon pas ha sigut construir un corral “portàtil”  homologat per a estabular els animals durant la seua estança en la zona.

    ‘Ramat de foc’ és una iniciativa de l’Ajuntament de Gandia que ha eixit gràcies a la subvenció de la estratègia REacciona gràcies al finançament de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València.

    «Els beneficis del projecte són clars. Per una banda executar un programa de manteniment molt més econòmic i sostenible de les àrees estratègiques de gestió forestal», va afegir Muñoz. Altre dels beneficis és fomentar la ramaderia extensiva i oferir un salari digne a una professió, la de ramader, en risc de desaparició.

    «Gràcies a la col·laboració de l’empresa privada Nofence (Noruega), que  subministra els dispositius  electrònics per tal de provar i avaluar els resultats, està sent tot molt més fàcil. Podem controlar als animals amb els xips que porten incorporats. És un tipus de monitorització en temps real.», va concloure Izquierdo.

    Un projecte molt innovador, en fase experimental, del que ja s’han interessat molts ajuntaments i les conselleries de Medi Ambient i Ocupació per parlar de la inserció i millora del món laboral al sector primari. Ara cal analitzar els resultats d’aquests mesos i esperar a que les cabres, que fan transhumància a Teruel fins a l’octubre, tornen al paratge per concloure si és viable continuar el projecte. Unes conclusions que es presentaran més endavant en unes jornades.

    Pujar