elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El programa de residències artístiques de la Generalitat ‘Cultura Resident’ impulsa la creació literària

El programa de residències artístiques de la Generalitat ‘Cultura Resident’ impulsa la creació literària
  • ‘Cultura Resident’ col·labora amb el projecte ‘Alqueria del Duc - Espai de Creació Literària’ de l’Ajuntament de Gandia per al suport a escriptores i escriptors en el desenrotllament del seu treball creatiu literari

El programa de residències per a creadors de la Generalitat Valenciana ‘Cultura Resident’ continua creixent i suma una nova col·laboració amb la iniciativa ‘Alqueria del Duc - Espai de Creació Literària’ de l’Ajuntament de Gandia.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel regidor delegat de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB) de Gandia, José Manuel Prieto, ha visitat aquest matí les residències literàries situades a l’Alqueria del Duc.

Pérez Pont ha manifestat que “‘Cultura Resident’ és un programa autonòmic únic i pioner al nostre territori que facilita als creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball” i ha destacat que “‘Cultura Resident’ dona suport a projectes de totes les disciplines artístiques, des de la creació visual, escènica, musical, literària, audiovisual, o qualsevol altre àmbit de pensament”.

‘Cultura Resident’ és un projecte coordinat per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i el Consorci de Museus a fi d’impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià.

Pérez Pont ha explicat que “aquest programa ha anat creixent des de les convocatòries públiques impulsades per la Generalitat per a producció, investigació o mediació cultural al nostre territori, de les quals s’han beneficiat ja 20 creadors, així com cinc residències internacionals més a Hèlsinki, Ginebra, Praga, Santiago de Xile i Taipei. A això hem anat incorporant una sèrie de col·laboracions amb altres entitats culturals, amb propostes sorgides del mateix sector artístic valencià, o d’altres institucions, com l’Ajuntament de Gandia, que, sota el paraigua de ‘Cultura Resident’ estan donant suport a la creació artística i promovent l’intercanvi i el coneixement en tots els àmbits de la cultura”.

L’‘Alqueria del Duc - Espai de Creació Literària’ fomenta l’acollida d’escriptors i escriptores perquè puguen continuar desenvolupant el seu treball creatiu literari personal mentre s’aproximen i coneixen de prop l’entorn natural, gastronòmic, cultural, social o econòmic de Gandia i la seua comarca, en definitiva, un intercanvi de fets i d’experiències amb intel·lectuals de tots els països i llengües possibles.

El projecte s’instal·la definitivament a l’edifici de l’Alqueria del Duc i el dota de contingut, com a Casa dels Escriptors i Escriptores, amb la qual cosa s’obri a la ciutadania i als visitants amb una programació estable de visites guiades que permetran conéixer la importància històrica d’aquest noble espai, així com convertir l’immoble en un referent més de l’oferta cultural de Gandia. Un referent, associat a l’espai natural que l’envolta, i ara, a la creació literària, des d’un vessant més intel·lectual i creador, però també des d’una mirada turística i atractiva.

Al voltant de les residències a l’Alqueria del Duc, s’organitza tot un programa d’actes d’acord amb els objectius del projecte per a connectar amb l’entorn social, històric i literari de la ciutat i del seu entorn.

Artista resident

Durant els últims dies, l’‘Alqueria del Duc - Espai de Creació Literària’ ha acollit la residència de l’escriptor i traductor turc Serdar Çelik (Ankara, 1961), director de l’Istanbul Poetry Festival.

Organitzador, moderador i traductor de diversos festivals de poesia, actualment dirigeix la revista de cultura i literatura ‘Karadiken’ i està en el consell d’organització del Festival de Poesia i Literatura d’Istanbul.

Çelik va ser un dels dos programadors internacionals convidats en 2017 per l’Institut Ramon Llull al Festival de Barcelona de Poesia amb l’objectiu de fomentar la difusió internacional de la poesia catalana, on va participar en un seminari de traducció literària del català al turc i ha publicat la traducció al turc del ‘Cant espiritual’ d’Ausiàs March.

Pujar