elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Polèmica en un bar de Gandia per parlar valencià: “Això és Espanya i es parla la llengua nacional”

La Plataforma per la Llengua ha acudit a l'Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum
La Plataforma per la Llengua ha acudit a l'Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum
  • Denuncien que el client va sol·licitar un ‘te roig amb gel’ i el cambrer va fer veure que no ho entenia

Mai un te roig amb gel va causar tant de renou. Un client va sol·licitar al cambrer d'un bar del Grau de Gandia aquesta beguda en valencià i segons denúncia la Plataforma per la Llengua el treballador va fer veure que no ho va entendre. Però la situació va ser a més, segons els mateixos denunciants, perquè el cambrer va indicar al client que “estem a Espanya i parlem en espanyol”.

A més, li va requerir que “si no parlava espanyol era perquè no li donava la gana”.

Un segon cambrer, segons relaten, va afegir en to amenaçador que “aquest és Espanya i es parla la llengua nacional”.

Els fets van ocórrer el passat 18 de setembre i el client va sol·licitar el full de reclamacions i al no entregar-li-la, va sol·licitar la presència de la Policia Local qui va mediar i finalment els cambrers van accedir a facilitar-li les fulles de reclamacions.

Des de la Plataforma per la Llengua han demanat a l'Oficina de Drets Lingüístics i a la Direcció General de Comerç i Consum que intervinguen en el cas perquè asseguren que el bar ha incomplit el Decret 1/2019 que determina que els consumidors tenen dret a utilitzar qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana, i la Llei 4/1983, que explicita els drets d'expressar-se en valencià en un comerç i de no ser discriminat per aquesta raó. 

A més, els fets podrien ser motiu d'una infracció lleu, tenint en compte l'Estatut dels Consumidors, perquè l'establiment es va negar a satisfer una demanda normal d'un client en un bar, com és demanar “un te roig amb gel”, una demanda que pot satisfer un establiment d'aquest tipus.

Pujar