elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

#PlatgesSostenibles: “Assaboreix l’estiu”

#PlatgesSostenibles: “Assaboreix l’estiu”
    MÉS FOTOS
    #PlatgesSostenibles: “Assaboreix l’estiu” - (foto 2)

    La sensibilització i conscienciació dels i les més menudes sobre la importància de cuidar les platges i lluitar contra el canvi climàtic és l’objectiu dels tallers ambientals de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’. Aquesta iniciativa de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació visita, per quart any consecutiu, diverses platges de les comarques valencianes durant el mes de juliol per realitzar distintes activitats pràctiques centrades en el valor ambiental de les platges i com cuidar-les per mantenir-les netes.

    La campanya va dirigida principalment a la població en edat escolar, i de manera complementària, a tots els usuaris de les platges que mostren interès per conéixer la gestió integral que es porta a terme per part de l'Àrea de Medi Ambientals amb la finalitat de millorar i conservar l'ecosistema litoral.

    A Gandia, la quarta edició d’aquesta fira mediambiental ha sigut inaugurada aquest matí al passeig marítim Neptú pels regidors de Gestió Responsable del Territori i Turisme, Alícia Izquierdo i Vicent Mascarell, respectivament, acompanyats dels portaveus municipals. “La campanya pretén, a més, fomentar hàbits i actituds sostenibles i motivar la implicació ciutadana de la conservació i cura del medi”, ha recordat Izquierdo.

    Així, els objectius específics són:

    Informar, sensibilitzar i conscienciar a la població en edat escolar de la província, respecte:

    • La importància ambiental, econòmica i social de les nostres platges i de tot l'ecosistema litoral.
    • La problemàtica del canvi climàtic en els sistemes litorals.
    • La importància i beneficis de les prades de Posidònia oceànica.
    • La importància del sistema dunar en la conservació de les platges i en el manteniment de la biodiversitat litoral.
    • La problemàtica dels plàstics en el mar. Afeccions en l'ecosistema marí. Problemes al llarg de la cadena tròfica.
    • Informar a tots els usuaris de les platges interessats respecte de les actuacions i recursos que utilitza l'administració en la gestió integral d'aquest ecosistema, incloent la neteja de platges, la gestió adequada dels “arribazón” de Posidònia, la protecció del sistema dunar i la custòdia de la biodiversitat litoral.
    • Sensibilitzar respecte de la importància de tindre actituds sostenibles i fomentar l'actitud proactiva de la ciutadania per a la conservació del nostre entorn.

    Així, un dels tallers ha estat organitzat al voltant de la problemàtica que suposa l’augment de les temperatures pel canvi climàtic, i també la importància de protegir les platges i mantenir-les en bones condicions. Les activitats es desenvolupen al llarg d’una fira organitzada en diverses carpes on s’explica el funcionament d’un hivernacle, les conseqüències de l’augment de la temperatura, mesures contra el canvi climàtic, l’impacte que té aquest canvi sobre els ecosistemes litorals i de platja, i un espai final on els menuts prenen la paraula. L’element central del taller és un termòmetre gegant que recorda el problema de l’augment de les temperatures associat al canvi climàtic i que serveix, a més, com agent dinamitzador d’altres activitats.

    Els participants també poden observar com es relaciona l’increment de la temperatura i del nivell del mar, o com la pèrdua de vegetació a les muntanyes provocada pels incendis produeix també la pèrdua del sòl. Així mateix, els tallers ofereixen la possibilitat de conèixer quina és la petjada ecològica dels participants o l’efecte de les seues accions en espècies com la tortuga careta o la posidònia oceànica.

    La fabricació de diòxid de carboni, la construcció d’objectes reciclats o la pesca de plàstics han estat altres dels tallers.

    Recomanacions per assaborir les platges i l’estiu

    Aquests tallers ambientals formen part de la campanya estival de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació ‘Per unes platges sostenibles’ que, a més de conscienciar dels problemes ambientals actuals, també promou distintes mesures de prevenció per tal de gaudir de manera segura i responsable de les platges.

    L’ús adequat de les instal·lacions col·lectives de les platges, com són les dutxes, papereres i contenidors de residus, o el respecte dels colors de les banderes que indiquen les condicions de la mar són alguns dels suggeriments que es realitzen a la campanya. El servei provincial també aconsella evitar l’exposició al sol durant les hores de major intensitat (entre les 12 i les 17 hores) i la utilització de distints elements de protecció com cremes, gorres, ulleres de sol homologades i ombrel·les.

    La campanya també para atenció a la importància de mantenir netes les platges, tant l’arena com la mar, i ofereix informació sobre el valor ecològic de la posidònia oceànica i el significat tan positiu de la seua presència, ja que el creixement d’aquesta planta és un indicador de la bona qualitat de l’aigua i una mostra de la biodiversitat del nostre litoral.

    Cendrers portàtils i gratuïts per a no embrutar les platges

    A més, en el marc de la campanya ‘Per unes platges sostenibles’, la Diputació ha repartit cendrers portàtils per evitar l’abocament de puntes de cigarret i altres residus menuts que constitueixen agents molt contaminants i de difícil recollida pels serveis de neteja.

    Pujar