elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Pacte de ciutat històric a Gandia per afrontar la COVID-19

Pacte de ciutat històric a Gandia per afrontar la COVID-19
  • Polítics, empresaris i sindicats s'uneixen per a impulsar 127 mesures per a eixir com més prompte millor de la crisi sanitària

Consens, unitat i voluntat de diàleg per eixir com més prompte millor de la crisi sanitària i econòmica derivada de la COVID-19. Eixe és l'esperit del gran Pacte de Ciutat que aquest matí han signat al Saló Laval de l'Ajuntament de Gandia els representants del fòrum socioeconòmic, un ens que va constituir recentment l'alcaldessa Diana Morant per tal d'afrontar de manera conjunta l'emergència de la pandèmia i les seues conseqüències.

Morant, els portaveus polítics José Manuel Prieto (PSPV), Josep Alandete (Compromís-Més Gandia Unida), Víctor Soler (PP), Pascal Renolt (Ciudadanos); el president de la Federació d'Associacions d'Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur; i els secretaris generals intercomarcals d'UGT i CC.OO, Raül Roselló, i Josep Antoni Carrascosa, respectivament, han refrendat un acord històric per a la ciutat, sota la premissa "Gandia és el primer". L'objectiu: la reactivació dels sectors productius i econòmics paralitzats davant el virus, i la protecció de les persones i la seua condició econòmica i laboral.

El 5 de maig, el primer ple telemàtic de Gandia aprovava una declaració institucional de la mà de tots els partits amb representació municipal, amb 127 mesures de xoc que l'Ajuntament ve impulsant des del decret de l'estat d'alarma. I hui, han estat els empresaris i els sindicats els qui han fet un pas endavant i s'han afegit a aquest document. Aquest Pacte se situa entre els pioners de la Comunitat Valenciana.

La voluntat de la Corporació és que les mesures front a les conseqüències socials i econòmiques d'aquesta emergència sanitària, i les que puguen formar part del període immediatament posterior a l'estat d'alarma, "compten amb el consens social, la voluntat de diàleg i l'esperit de concertació amb la resta d'actors econòmics i socials de la ciutat de Gandia".

Per això, des de l'inici de l'emergència sanitària, l'Ajuntament de Gandia, amb el conjunt de forces polítiques, ha treballat amb la Federació d'Associacions d'Empresaris de la Safor (FAES) i les centrals sindicals majoritàries (UGT i CC.OO.) un seguit de propostes "per enfortir les xarxes de protecció del sistema públic de suport a les famílies i a les seues elementals condicions de vida, i de suport als sectors productius que s'han vist afectats per l'aplicació del decret d'estat d'alarma i les mesures de confinament i distància social imposades en la contenció de la pandèmia de la Covid-19".

Per a l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, "el repte de la ciutat és enorme: estar al costat de totes les persones, ningú pot quedar desprotegit de la societat, i reactivar la vida socioeconòmica, perquè la ciutadania ha de tindre una vida digna. Per això, la lliçó que ens deixa la pandèmia és que per a eixir d'ella hem de caminar tots junts. El diàleg social ha de ser permanent en la ciutat". El Pacte que hem signat hui, segons Morant, donarà solidesa a l'eixida de la crisi. "Hui és un dia molt important i, fins i tot, emocionant que fa que una vegada més em senta orgullosa de la reacció de la meua ciutat", ha manifestat l'alcaldessa.

Els grups polítics de Gandia, FAES i els sindicats UGT i CCOO, eleven el Pacte de ciutat amb els següents principis rectors:

  • La voluntat de consens en la cerca de mesures i solucions per als sectors econòmics i productius de la ciutat, i la inversió en tota la despesa social capaç d'enfortir el sistema públic de protecció i ajuda a les famílies.
  • L'acció i la cooperació mútues, des de l'esforç conjunt, amb la voluntat de construir des del pacte totes les accions necessàries per a pal·liar les conseqüències d'aquesta crisi i ajudar a l'impuls present i futur de Gandia.
  • La cerca d'oportunitats, recursos i projectes conjunts que aborden les necessitats presents però també futures dels sectors productius i els nostres ciutadans, pensant en el benefici comú de la nostra ciutat i la defensa de l'interés general.
  • La voluntat de concertació d'una eixida i impuls cap al futur des d'un pensament i esforç mancomunat i col·lectiu.

De les 127 mesures del gran Pacte de Ciutat, el 90% ja estan en marxa. Cal recordar que el mateix plenari també va aprovar una modificació pressupostària per mobilitzar 4,5 milions d'euros i atendre estes mesures. S'ha injectat un milió d'euros per a Benestar Social i 2 milions per a autònoms, xicotetes empreses i micropymes. Es tracta d'un pla viu que continuarà alimentant la ciutadania en les noves circumstàncies i segons les noves necessitats.

Reaccions polítiques, empresarials i sindicals

El portaveu del PSPV, José Manuel Prieto: "Ja vam dir que faríem tot el que fera falta per arribar a acords de ciutat que vertebren mesures necessàries per a la reconstrucció de tot el que ha quedat danyat, de les famílies i dels sectors productius. El que necessitem són pactes i consensos, sempre des de la voluntat del diàleg social, per seguir arribant en els pròxims mesos a l'ampli abast de mesures que necessite la nostra ciutat per sobreposar-se a aquesta adversitat".

El portaveu de Compromís-Més Gandia Unida, Josep Alandete: "Hui hem signat un pacte de ciutat amb les primeres 127 mesures per pal·liar la crisi i el patiment que ens està colpint de manera inèdita i dolorosa. Un pacte, impulsat cooperadament, preludi d'una nova normalitat en què la salut i el benestar de les persones han de ser l'única prioritat i en què el consens i la recerca del bé comú ha de marcar el futur d'una societat que volem més justa i solidària. Gandia ha de ser exemple d'eixes bones pràctiques i actuacions perquè ningú es quede arrere i ningú no patisca".

El portaveu del PP, Víctor Soler: "La signatura dels acords de hui és una bona notícia per a Gandia perquè partits polítics i els agents econòmics i socials remem en la mateixa direcció. Hem demostrat que quan treballem el consens Gandia sempre ix beneficiada. Però això necessitem aprofundir en les polítiques de reactivació econòmica. Nosaltres continuarem aportant i proposant les mesures que la ciutat necessita i estarem vigilants perquè es complisquen tots els punts que hui hem acordat; més important que la signatura de hui és el compliment de tots els acords".

El portaveu de Ciudadanos, Pascal Renolt: "Consens, escolta i treball. Hui signem amb els agents econòmics un acord d'unió i lluita per la reactivació econòmica. Des de Cs sabem que les nostres empreses han patit durament i ho continuen fent. Els nostres autònoms són el motor de la ciutat. Aquest és el moment de sumar i aconseguir que tots junts isquem d'aquesta".

El president de FAES, Juan Pablo Tur: "Vull agrair la unió de tots els que hem signat a Gandia el Pacte de Ciutat. Hui hem traslladat confiança a tota la ciutadania. El fòrum socioeconòmic és un ens dinàmic que farà que, entre tots, puguem eixir de la crisi més forts".

El secretari general intercomarcal de CC.OO, Josep Antoni Carrascosa: "Vull destacar el valor de la signatura del gran Pacte de Ciutat: voluntat de diàleg social i de tots els agents socioeconòmics i de l'Ajuntament de Gandia per impulsar mesures a curt, mitjà i llarg termini per a eixir de la crisi; unes mesures que van a beneficiar a les famílies vulnerables, a les persones que han perdut el seu treball, i a la ciutadania en general".

El secretari general intercomarcal d'UGT, Raül Roselló: "Hui, en un moment de dificultats per a moltes famílies, Gandia s'ha mostrat unida, més que mai, per a assumir reptes de futur, la qual cosa té un valor incalculable. Hem de protegir el sector productiu i als autònoms. Tota la societat de Gandia mereix una resposta consensuada".

Pujar