Manuel Vicent obrirà la 41 Universitat d’Estiu de Gandia
La Rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, han presentat una nova edició de la UEG
La inscripció als seminaris formatius ja està oberta. La programació es complementa amb un seguit de conferències i taules rodones així com concerts oberts a la ciutadania en general
El dia 9 de juliol hi haurà una taula redona dedicada al corredor mediterrani, en la qual participaran, a més de l’alcalde José Manuel Prieto, els comissariats del govern espanyol pel corredor mediterrani i atlàntic, Josep Vicent Boira i Jose Maria Sebast
La 41 Universitat d’Estiu de Gandia ja està en marxa. Aquest matí les màximes autoritats de les dues institucions organitzadores, la Universitat de València i l’Ajuntament de Gandia, han presentat aquesta nova edició que porta per lema: ‘Cinc-cents vint-i-cinc anys formant futur’. La Rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha recalcat que la ‘Universitat de València compta amb una posició consistent amb el pes de la societat valenciana al conjunt d’Espanya sent una institució de referència que, a més, es caracteritza per la seua presència al territori. En el nostre compromís –deia la Rectora- de contribuir a la vertebració del territori i afavorir el desenvolupament de la societat valenciana treballem, colze a colze, amb diferents administracions com l’Ajuntament de Gandia’. A més, Mavi Mestre recalcava que ‘la Universitat de València abasta tots els camps del saber, totes les branques del coneixement. A més, som investigació, transferència de coneixement, formació i actualització. I tot això té cabuda a la Universitat d’Estiu de Gandia’. Per últim, la Rectora ha reiterat l’agraïment a l’acalde de Gandia ‘per la seua visió de futur i de projecció de presència universitària a Gandia. Un objectiu comú de les dues institucions que tenen la millor mostra en la Universitat d’Estiu de Gandia’.
Per la seua banda, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha destacat que el lema de l’edició ‘remarca una cita important i és que la Universitat de València assoleix una fita que ens enorgulleix a tots els valencians i les valencianes: compleix 525 anys d’història’. A més, ha destacat que la UEG permet a Gandia ‘diferenciar-se i referenciar-se en l’àmbit educatiu, convertint la ciutat en l’epicentre de l’anàlisi i el pensament. Gandia és seu de ments curioses i inquietes, un espai de reflexió de primer ordre’. L’alcalde de la ciutat també ha estat l’encarregat d’anunciar que serà el prestigiós periodista Manuel Vicent qui dictarà la lliçó inaugural de l’edició de 2024. Un acte obert al públic en general en el Jardí de la Casa de la Marquesa. La cita serà dilluns 15 de juliol a les 19.30h.
Mestre i Prieto han estat acompanyats en la roda de premsa per la directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo, qui ha estat l’encarregada de presentar la programació d’aquesta edició. La part formativa inclou divuit seminaris, Melo explicava que ‘aquesta edició continua oferint seminaris divulgatius per al públic en general que serveixen per mostrar a la societat el més innovador del treball acadèmic però també s’han incorporat seminaris d'especialització per a estudiantat de postgrau, doctorat i personal investigador, així com seminaris d'orientació i actualització professional per a diversos col·lectius’.
En concret, la 41 UEG inclou 6 seminaris d’especialització, sobre història medieval, poesia espanyola actual, gestió dels incendis forestals, tractament de l’ansietat i la depressió, intel·ligència artificial i innovacions en periodisme. Seminaris, on, a més de rebre formació en aquestes disciplines, l’alumnat participant podrà presentar els seus treballs i la seua recerca en forma de pòsters o comunicacions. L’oferta inclou també 4 seminaris d’actualització que, explicava la directora del CIG-UV, ‘emanen de la necessitat de formar professionals en camps novedosos o que han experimentat canvis significatius en el plànol legislatiu o cultural, com són la tutela de les persones amb discapacitat, l’educació per al benestar emocional, la prevenció i actuació front a la violència de gènere, i les noves relacions familiars’. Per últim, s’ofereixen 8 seminaris divulgatius sobre d’interés com els reptes de la intel·ligència artificial, la importància de la química en la vida quotidiana, l’exercici físic, la salut pública i l’anomenat chemsex, les ciberviolències masclistes que afecten especialment a adolescents i joves, la creació artística femenina i les possibilitats de l’emprenedoria social i sostenible.
A més hi ha que recalcar que es reforça, una vegada més la col·laboració amb el CEFIRE, que certificarà alguns dels seminaris per al professorat de primària i secundària; i amb la Unitat d’Igualtat de la UV i la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Gandia, amb les quals s’han co-organitzat els seminaris sobre violència de gènere i ciberviolències masclistes i es dona la benvinguda a nombroses institucions i entitats amb les quals s’organitzen alguns dels seminaris, molt especialment el Col·legi de Notaris de València, la Càtedra de Dret Notarial de la Universitat d’Alacant, i nombrosos serveis, com UVEmprén, Càtedres i grups d’investigació de la UV.
Activitats obertes
La 41 Universitat d’Estiu de Gandia inclou, com és habitual, un seguit d’activitats obertes a la ciutadania que començaran el dia 9 de juliol amb un acte dedicat al corredor mediterrani en el que participaran, a més de l’alcalde José Manuel Prieto, els comissariats del govern espanyol pel corredor mediterrani i atlàntic, Josep Vicent Boira i Jose Maria Sebastián, respectivament. Mentre, el dijous 11 de juliol tindrà lloc un acte organitzat per la Càtedra Cucó i que servirà d’homenatge al desaparegut economista urbà Josep Sorribes. La següent setmana s’iniciarà el cicle ‘Converses amb’ que tindrà lloc de dimarts 16 a divendres 19 a les 19.30h al Saló d’actes de la Casa de la Marquesa. Per aquest cicle passaran l’escriptor i crític televisiu Bob Pop, el politòleg Pablo Simón, la feminista Clara Serra i els escriptors Rosa Ribas i Alexandre Escrivà.
Mentre, les nits serà el moment de la música. Dimarts 16 actuarà Limbotheque mentre que dimecres 17 ho farà Va de Dones. El duo valencià Yo diabló tindrà el seu torn el dijous 18 mentre que divendres 19 tancarà el cicle Pep de la Tona, el nou projecte musical del cantant de l’extinta Gossa Sorda.
La programació cultural que envolta aquesta 41 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia es completa amb dos projectes expositius de primer nivell. El mateix dia 15 de juliol a les 18.30h obrirà les portes a la sala d’exposicions de la Casa de la Marquesa la motra ‘Art, Dolor i compromís. Dones en la col·lecció Martínez Guerricabeitia’ que busca posar en valor el quefer de les dones que formen part d’aquesta col·lecció. A aquesta exposició es podrà veure obres de Manuela Ballester, Natividad Bermejo, Carmen Calvo, Victoria Cano o María Carbonell entre moltes altres. Mentre, la sala Tossal acollirà l’exposició ‘Indignadas. No hi ha planeta B’ un projecte realitzat exprofeso per l’artista María María Acha-Kutscher i que se centra especialment en les dones: la seua història, les lluites per l'emancipació i la igualtat, i la construcció cultural de la feminitat. Aquestes exposicions arriben a Gandia gràcies al suport del Vicerectorat de Cultura i Societat de la UV.