elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llum verda als primers Pressupostos Participatius de la història de Gandia

Llum verda als primers Pressupostos Participatius de la història de Gandia

    El regidor de Polítiques Amb la Ciutadania, Nahuel González, juntament el coordinador d'Economia i Hisenda, Salvador Gregori, han anunciat aquest matí l'inici del procés per a la posada en funcionament dels Pressupostos Participatius de Gandia, els primers de la seua història. Ahir, el Consell de Participació Ciutadana va aprovar per unanimitat el reglament, una vegada introduïdes i debatudes diferents propostes i esmenes presentades pels col·lectius i partits polítics.

    Així, els Pressupostos Participatius de 2018 serviran d'experiència per als següents exercicis. El govern local ha introduït als pressupostos municipals de 2018 (que podrien aprovar-se a finals de març) una partida de 200.000 € per a obres i infraestructures o programes i activitats que sorgisquen d'aquest procés. La intenció és que la partida vaja en augment i estiga reflectida a la Carta de Participació Ciutadana de Gandia, amb independència del color polític de les corporacions futures.

    Pel que fa al calendari dels pressupostos participatius, s'iniciarà de forma imminent:

    -Del 19 de febrer al 18 de març: Fase de recollida de propostes de forma telemàtica, a la web: participagandia.org i presencial(registre d'entrada de l'Ajuntament o centres socials i dirigides al departament de Participació Ciutadana). Podrà presentar-hi propostes qualsevol persona empadronada a Gandia, major de 16 anys (identificant-se amb el nom, cognoms i DNI), o col·lectiu de la ciutat, exceptuant els partits polítics.
    Les propostes hauran d'estar localitzades a Gandia, amb un pressupost màxim per a cadascuna de 50.000 €. No podran formar dels serveis municipals ja en funcionament.

    -Del 20 de març al 13 d'abril: Fase d'estudi tècnic. Els tècnics municipals estudiaran la viabilitat tècnica i econòmica de la proposta.

    -19 d'abril: Consell de Participació Ciutadana. Revisarà les propostes i definirà, si s'escau, la territorialitat, per tal de garantir un equilibri entre els barris de la ciutat. Aprovarà les propostes finals que s'elevaran a votació ciutadana.

    -Fase de votació: Podran votar les persones majors de 16 anys empadronades a Gandia fins a un màxim de tres propostes.

    - 7 i 8 de maig: presencial. Hi haurà urnes a diferents espais públics de Gandia, Marxuquera i el Grau, entre d'altres.

    - 9-16 de maig: telemàtica. A través de la pàgina web i els opinòmetres.

    "Es tracta d'un procés nou, transversal a la ideologia, que ens il·lusiona, i que és la nostra obligació posar en pràctica, perquè tenim la responsabilitat de defensar la participació directa i activa de la ciutadania. Per això demanem la seua implicació i participació", ha destacat González.

    Per la seua banda, Gregori ha ressaltat l'alt nivell del consens de tot el Consell de Participació Ciutadana pel que fa al procés i a les propostes i esmenes presentades al reglament. També que són uns pressupostos participatius possibles i reals, "perquè hi ha voluntat política i perquè per primera vegada s'ha fet una dotació pressupostària. Els de 2018 seran un test per comprovar el funcionament, però ha de ser ja un camí sense retorn amb independència dels governs de torn".

     

    Pujar