elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

José Manuel Prieto: "El talent no té gènere, les xiquetes poden ser el que vulguen"

José Manuel Prieto: "El talent no té gènere, les xiquetes poden ser el que vulguen"
  • L'alcalde participa en el fòrum sobre la Dona i la xiqueta en la Ciència organitzat pel diari Las Provincias i celebrat al Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València

MÉS FOTOS
José Manuel Prieto: "El talent no té gènere, les xiquetes poden ser el que vulguen" - (foto 2)
José Manuel Prieto: "El talent no té gènere, les xiquetes poden ser el que vulguen" - (foto 3)
José Manuel Prieto: "El talent no té gènere, les xiquetes poden ser el que vulguen" - (foto 4)

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València ha acollit aquest matí el fòrum sobre la Dona i la xiqueta en la Ciència organitzat pel diari Las Provincias amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la xiqueta en la Ciència. Un acte on ha participat l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto i que ha comptat amb la intervenció telemàtica de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant; i la presencial de María José Mira, secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament de la GVA; entre altres ponents.

El fòrum va comptar amb la presència del director del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, Jesús Alba; el director general del diari Las Provincias, Antonio Pitera; el director del diari Las Provincias, Julián Quirós; i la responsable de Comarques a Las Provincias, Concha Pastor, a més de membres de la corporació municipal i assistents a la iniciativa.

En la seua intervenció, Prieto va posar en relleu que el fet de celebrar aquest dia significa que "queda molt per fer en aquest àmbit" i va fer referència a les dades de la UNESCO que apunten que menys del 30% d'investigadors científics al món són dones.
Unes xifres que, tal com indica Eurostat, en el cas d'Espanya suposen que un 49,3% de les persones que es dediquen a la ciència i l'enginyeria al nostre país són dones.

Per començar a revertir aquesta situació, la primera autoritat municipal va apuntar a la necessitat de fer comprendre les xiquetes, des d'una edat primerenca, que "el talent no té gènere, que poden ser el que vulguen" i que per això és necessari "fer de l'educació la nostra gran aliada, a més de promoure la col·laboració entre les administracions, el món educatiu i empresarial, i involucrar la societat civil en l'afany d'acabar amb els estereotips de gènere".

L'alcalde també va destacar aspectes com la manca de referents femenins a la ciència a causa de la manipulació de la història, el poc interés demostrat per les adolescents a l'hora de decantar-se per les carreres STEM, o la discriminació de gènere, com els principals factors que provoquen l'escassetat de dones en aquest àmbit i va posar com a exemple de superació d'esta situació que aquest any el Campus de Gandia de la UPV compta amb més dones que homes. "És una diferència de només 6 alumnes, però sens dubte és el signe inequívoc que alguna cosa comença a canviar".

Finalment, i sobre el paper de les institucions públiques a l'hora d'afrontar aquesta bretxa, Prieto va destacar les actuacions que des del consistori es duen a terme per contribuir a divulgar i promoure la igualtat en tots els àmbits com la campanya posada en marxa pel departament d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives sota el títol #TuEresLaFórmula i que pretén posar en valor la tasca essencial de les dones al camp de les ciències i promoure la idea que elles són part de la fórmula necessària per al canvi.

Pujar