elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Inaugurada la 38 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia

Inaugurada la 38 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia
  • Aquest matí ha estat inaugurada la 38 edició de la Universitat d’Estiu de Gandia en un acte que s’ha celebrat al Palau Ducal de Gandia

  • La conferència inaugural ha estat a càrrec de la sociòloga Saskia Sassen

  • Tant els cursos com les activitats obertes són gratuïtes amb registre previ

“Canvis, una mirada calidoscòpica” és el lema de la Universitat d’Estiu de Gandia que des d’aquest dilluns i fins el divendres 16 de juliol se celebra a la ciutat.  El Palau Ducal de Gandia ha reunit aquest matí als representants de la vida social, política i empresarial de Gandia per donar el tret d’eixida de degana de les universitats d’Estiu al territori valencià. L’acte ha estat presidit per la Rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, i l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, en el que ha estat el primer acte públic com a primer edil de la ciutat. Els dos han estat acompanyats, a més, pel vicepresident segon de la Generalitat Valenciana, Rubén Martínez Dalmao, i Pilar Sarrió, Diputada Provincial.

La Rectora de la Universitat de València ha aprofitat la seua intervenció per fer un repàs dels reptes als que ens enfrontem tots i totes alhora de construir una societat de futur: els reptes mediambientals, la digitalització dels sector productius, la bretxa digital o les qüestions relatives als drets de les persones LGTBI així com la igualtat de gènere. “Si volem situar-nos com una societat amb oportunitats per als nostres fills i filles, com una societat de futur, necessitem d’un creixement intel·ligent, sostenible i inclusiu”, ha manifestat la Rectora. A més, Mestre ha indicat la necessitat d’invertir en I+D+I per tal de fer “al nostre territori més competitiu”. En aquest sentit ha explicat que la proposta de la Universitat de València passa per reclamar un major volum d’inversió pública en I+D; programes estables de suport als nostres joves, major facilitat per a la creació empresarial i un major suport a la indústria naixent així com enfortir la transferència de coneixement indústria-universitat.

Per la seua part, l’alcalde José Manuel Prieto ha aprofitat la seua intervenció per destacar com la pandèmia ha obligat les administracions locals a brindar a les persones un espai a l'aire lliure ampli i segur. “Moltes ciutats a tot el món ens hem bolcat a garantir el dret a l'espai públic com a espai fonamental per a la vida” ha afirmat. A més, l'alcalde ha fet un repàs de les mesures que des del govern municipal s'han posat en marxa per a millorar la vida de les persones i garantir la seva seguretat durant la pandèmia sense oblidar als més necessitats. En aquest sentit, Prieto ha afirmat que “Gandia reneix amb força i es prepara per a ser un agent clau en la construcció d'un futur verd, digital i inclusiu amb projectes que ja tenim llestos i on els fons Next Generation jugaran un paper fonamental i on necessitarem de la col·laboració del sector privat, les universitats i el teixit associatiu”.

El suport institucional a la Universitat d’Estiu de Gandia ha vingut marcat, en aquesta ocasió, per la presència del vicepresident Dalmao i la diputada provincial Pilar Sarrión. Ambdos han reiterat el suport institucional a aquest projecte i la idoneïtat de la temàtica elegida en aquesta edició. Una temàtica, plantejava Dalmao, “que ens ajuda en el procés de construcció de ciutats més justes i sostenibles que ens ajuden a superar aquesta crisi”. 

La directora del Centre Internacional de Gandia, Carme Melo, ha estat l’encarregada de presentar aquesta edició que busca continuar amb la tasca que li es pròpia a la Universitat: “la d’innovar i la de generar pensament crític i coneixement al voltant de la nova realitat social. Per això, s’ha preparat un programa acadèmic integrat per 22 cursos a través dels quals analitzarem al llarg de tota aquesta setmana com està canviant el món”.

Conferència inaugural

En finalitzar la vessant més institucional de l’acte, s’ha donat pas a la conferència inaugural que ha estat a càrrec de Saskia Sassen en un format en línea. Sassen és sociòloga i economista estatunidenca coneguda per les seves anàlisis sobre globalització i migracions internacionals.  Actualment és professora a la Universitat de Colúmbia i de la London School of Economics. Anteriorment ho havia estat a la Universitat de Chicago. El maig de 2013 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de Ciències Socials.

Pujar