Gandia reforça el seu compromís amb el coneixement i la innovació amb la Càtedra de Pensament Territorial Joan Noguera
La Càtedra és un espai d’anàlisi que emetrà informes al voltant d’indicadors socioeconòmics sobre Gandia, la Safor i les Comarques Centrals Valencianes
José Manuel Prieto: “La Càtedra és un observatori de pensament que ens orientarà millor en la presa de decisions”
Mavi Mestre: “La Càtedra aportarà una visió multidisciplinària que aborde el territori en qualsevol que siga la temàtica de l’estudi”
L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, han presentat hui la Càtedra de Pensament Territorial Joan Noguera en l’Urbalab. Aquesta Càtedra, que ha iniciat la seua trajectòria gràcies a un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gandia i la Universitat de València (UV), té com a objectiu l’anàlisi, la planificació i la gestió del territori en l’àmbit local a la comarca de la Safor.
En un món cada vegada més complex i competitiu, la presa de decisions informades és crucial per al desenvolupament sostenible i el benestar de les societats. I la creació d’un observatori d’indicadors socials, econòmics i mediambientals d’escala municipal es presenta com una eina essencial per a aconseguir aquests objectius. Així es concebeix esta Càtedra, una ferramenta a través de la qual Gandia reforça el seu compromís amb el coneixement i la innovació; i que està dedicada al professor de Geografia gandià Joan Noguera.
L’acte ha comptat amb les intervencions de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la rectora de la UV, Mavi Mestre. Posteriorment, ha participat el director de la Càtedra, Joan del Alcázar, i els professors Adrián Ferrandis i José Vicente Sánchez, que han presentat l’Observatori i la primera Newsletter. Han assistit regidors de la Corporació Municipal, membres de la Universitat i una àmplia representació de la societat civil i empresarial de la ciutat. Així, també ha estat la família de Joan Noguera.
En primer lloc, Prieto ha volgut agrair la implicació de la Universitat de València. “És una institució amb presència i arrels en la nostra ciutat que, amb aquesta iniciativa, ens ajuda a consolidar la capitalitat de Gandia”.
Sobre la Càtedra, Prieto ha explicat que serà un observatori de pensament que emetrà informes que orientaran millor les decisions que es prenguen i milloraran el desenvolupament i el benestar de les ciutats. “Les dades ajuden a prendre bones decisions i a orientar administracions i governs que, en ocasions, no disposen de les anàlisis de dades prèvies en les quals s’han de basar per marcar el rumb de les ciutats”. Una ferramenta, al cap i a la fi, que estarà “al servei de la ciutat, la societat i l’administració”.
Un altre aspecte que ha destacat l’alcalde és que la Càtedra també implica la recuperació de l’Observatori Econòmic i Social de la ciutat. “Recuperar l’Observatori és una bona notícia per a Gandia. No estem plantejant una unitat administrativa sinó un catàleg de recursos amb experts universitaris que, més enllà de la presa de decisions, plantejaran respostes a les qüestions que moltes vegades es plantegen des de l’ajuntament”.
Per la seua part, Mestre ha incidit, d’una banda, en els més de 500 anys d’història de la Universitat en el territori amb l’objectiu “d’ anar més enllà de la formació, desenvolupant coneixement”.
El segon punt en què ha incidit és la importància de la presa de decisions basada en les dades. “El coneixement i la investigació ens ajuden a ser millors, a prendre millors decisions basades en el rigor científic. La Càtedra aportarà una visió multidisciplinària que aborde el territori en qualsevol que siga la temàtica de l’estudi”.
“La Càtedra que hui presentem és una prova de la transferència de coneixement en qualsevol àmbit. Si el coneixement no es transfereix a la societat, no podrem millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes”.
Primers resultats de l’Observatori
Finalment, i sobre els primers resultats de l’Observatori, Prieto ha explicat que aborden diferents aspectes com l’envelliment de la població, l’evolució del sector serveis i el seu pes específic en la nostra ciutat, i la necessitat d’una planificació urbanística sostenible que millore la qualitat de vida de la ciutadania.
En definitiva, la Càtedra és un espai d’anàlisi i reflexió d’avantguarda que vol contribuir a ser un destacat recurs d’informació on s’elaboraran informes al voltant d’indicadors socioeconòmics sobre Gandia, la Safor i les Comarques Centrals Valencianes.