elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia presentarà un projecte d'Estratègia de DUSI per obtenir fons Europeus

Gandia presentarà un projecte d'Estratègia de DUSI per obtenir fons Europeus
    MÉS FOTOS
    Gandia presentarà un projecte d'Estratègia de DUSI per obtenir fons Europeus - (foto 2)
    Gandia presentarà un projecte d'Estratègia de DUSI per obtenir fons Europeus - (foto 3)
    Gandia presentarà un projecte d'Estratègia de DUSI per obtenir fons Europeus - (foto 4)

    L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant i la vicealcaldessa, Lorena Milvaques, han comparegut en roda de premsa per presentar l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) de Gandia.

    Una programa de Creixement Sostenible 2014-2020 posat en marxa per la Unió Europea i que compta amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). En el cas de Gandia, la ciutat podrà optar a un import total cofinançat fins a una quantitat màxima de 10 milions d'euros.

    Referent a això, Diana Morant ha declarat que 'Ahir vam fer un pas important amb la convocatòria de meses sectorials, amb la idea de repensar junts els fonaments de la Gandia del futur. Entre tots, veïns, empresaris, representants d'associacions i col·lectius, enginyers, ecologistes, experts i polítics, anem a decidir què vol ser Gandia de més. Tots tenim clar que la nostra ciutat ideal s'ha de dissenyar tenint en compte cinc pilars bàsics: ha de ser ambientalment sostenible, inclusiva, dinàmica des del punt de vista econòmic, participativa i innovadora ' i afegia que 'Amb aquest punt de partida, iniciem un camí apassionant de debat, reflexions i propostes, per a aconseguir dibuixar un entramat urbà del gust de tots. Les ciutats, com tots els bons projectes, han de ser pensades en profunditat perquè el camí triat siga el correcte. A més, aquest treball ens resultarà útil per a conformar una visió global de la realitat de la nostra ciutat '.

    D'aquesta manera, el Programa FEDER donarà suport projectes urbans integrats que responguen a una estratègia integrada i sostenible i que puguen actuar transversalment sobre la incorporació de les Tecnologies d'Informació i Comunicació (TIC) dirigides cap al concepte de Smart City, la rehabilitació de l'entorn urbà i el seu patrimoni natural i cultural, la reducció dels nivells de contaminació en totes les seues formes, la millora de la mobilitat i eficiència energètica, i la inclusió de ciutadans amb riscos d'exclusió.

    Per dissenyar la iniciativa, s'ha posat en marxa el Grup Local de Suport Sectorial, integrat per representants dels àmbits social, econòmic, associatiu, cultural, ambiental, institucional, etcètera. A més, s'establiran els mecanismes que permetran la participació directa de la ciutadania de Gandia, tant durant la fase de disseny com la posterior execució i seguiment de l'estratègia. Amb aquesta finalitat, Gandia comptarà amb un apartat al web municipal on els ciutadans podran fer les seues aportacions i valorar les iniciatives que es posen en marxa.

    El grup de suport s'estructura en tres taules sectorials: economia i ocupació; cohesió social; i territori i medi ambient. Totes elles treballaran per desenvolupar una visió per al futur de la ciutat que siga compartit pels seus habitants i pels agents de la vida social i econòmica, i definirà les línies d'actuació per afrontar els reptes. Les conclusions, juntament amb les aportacions de la ciutadania incorporades a través d'altres metodologies de participació, com per exemple, via web, seran la base sobre la qual és redacte l'estratègia.

    A la primera sessió celebrada ahir, es van revisar i fer propostes tenint en compte les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats (Anàlisi DAFO). A la segona, que tindrà lloc el 16 de novembre, se seleccionaran prioritats i es definiran les grans línies d'actuació. I en la tercera, es posarà a sobre la taula les conclusions i es presentarà una primera versió del projecte.

    El procés d'elaboració del document comptarà amb la supervisió d'una empresa experta en presentació de projectes a la Unió Europea perquè, al costat dels tècnics municipals, oriente en la investigació dels objectius específics als quals va dirigida l'ajuda i dirigisca el treball a elaborar un projecte competitiu per a Gandia.

    'És, precisament, en aquest context, on l'Ajuntament de Gandia, en el seu compromís per garantir i vetllar per la sostenibilitat del municipi, ha decidit elaborar la seua pròpia Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, la qual, insistisc, comptarà amb la participació activa dels ciutadans. Per què aquesta iniciativa és important per a Gandia? Perquè Gandia vol treballar, entre tots, el seu futur; perquè vol pensar a llarg termini; perquè Gandia es preocupa per les generacions futures i perquè s'obre el debat, probablement, més interessant de la legislatura. M'agradaria matisar que independentment de les ajudes de la Unió Europea, aquest projecte és fonamental, perquè ens permetrà tenir viva la visió global de la realitat territorial de la nostra ciutat, una eina indispensable per a la gestió d'un municipi. Tot això ens obliga a començar a mirar cap al futur amb l'ambició i la necessitat de prendre decisions i consensuar una política conjunta que ens torne a fer una destinació competitiva, adaptada a la modernitat i còmoda per als veïns i turistes que, any rere any, ens visiten buscant la qualitat que oferim ' ha apuntat Diana Morant.

    Per la seua banda, Lorena Milvaques va voler destacar tres reflexions. La primera és que el fet que la millora econòmica de l'Ajuntament de Gandia permet la participació en el projecte. 'Hi ha hagut altres edicions, és un projecte cofinançat i la situació heretada ens ho impedia. En aquesta ocasió poder presentar-nos vol dir que caminem cap a una ciutat cada vegada més sanejada econòmicament parlant '.

    El segon aspecte on ha incidit la vicealcaldessa és que 'significa un impuls per als mecanismes de participació en l'hora d'elaborar l'estratègia. El projecte que es presente serà consensuat, compartit i establert amb els principals agents de la ciutat '.

    Milvaques ha explicat que 'no es tracta d'actuar en una zona concreta de la ciutat sinó que afrontarà la globalitat de la ciutat i de cap a on volem anar, basant-nos en la inversió en noves tecnologies, la mobilitat sostenible i l'eficiència energètica, la regeneració urbana i mediambiental i de polítiques d'inclusió social '.

    Finalment, Milvaques ha destacat que amb el DUSI, 'la ciutat posa en marxa una estratègia pròpia de quina ciutat volem i que revertirà les situacions d'urbanisme depredador anteriors per caminar cap a una ciutat nova més dinàmica, integradora i amable. Suposarà un gran esforç però estem convençuts que el treball valdrà la pena '.

    Pujar