elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
FITUR 2022

Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur

Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur
  • Aquesta iniciativa permetrà millorar les vies no motoritzades, donar prioritat a vianants i ciclistes; millorar la connectivitat i apostar per la digitalització i la innovació

MÉS FOTOS
Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur - (foto 2)
Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur - (foto 3)
Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur - (foto 4)
Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur - (foto 5)
Gandia posa en valor el seu Pla de Sostenibilitat Turística a Fitur - (foto 6)

Gandia ha aprofitat FITUR per posar en valor i donar a conèixer com serà la profunda actuació que es farà a la nostra ciutat gràcies a les intervencions emmarcades dins del Pla de Sostenibilitat Turística que va presentar la ciutat al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, i que comptarà amb una injecció de gairebé 3 milions d'euros, fet que suposa la subvenció més quantiosa en matèria de turisme sostenible que ha rebut la ciutat en els darrers anys.

Tal com afirmava l'alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, “el Pla de Sostenibilitat Turística permetrà a Gandia ser més competitiva com a destinació turística, mitjançant el desenvolupament i la consolidació de projectes que ajudin a integrar l'oferta de sol i platja, complementarà amb loferta cultural i patrimonial”.

L´edil avançava que "a això sumarem elements no menys rellevants com el foment d´una mobilitat sostenible i la protecció del nostre entorn natural". Prieto es mostrava convençut que millorar l'accessibilitat suposa millorar les oportunitats.

Cal recordar que Gandia va ser una de les úniques 25 ciutats espanyoles a què el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme va atorgar el 2020 un Pla de Sostenibilitat Turística mitjançant un model de cofinançament a tres bandes entre l'Estat, la Generalitat i el mateix Ajuntament.

Al marge d'aquests ajuts, l'Ajuntament de Gandia també opta a una subvenció europea de 5 milions d'euros, en el marc dels ajuts europeus del Pla Next Generation, per tal de donar continuïtat a una nova fase d'aquestes intervencions.

L'alcalde va presentar aquest projecte a l'acte celebrat a la plaça central del pavelló de la Comunitat Valenciana, en què també participava el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i que va comptar amb la presència de representants de la corporació municipal i d'altres municipis de la Safor, a més de la presidenta de la Mancomunitat de Municipis de la Safor i representants del sector turístic de Gandia.

Entra les principals accions que comporta el Pla de Sostenibilitat Turística a Gandia es troben les següents:

Trencar amb la bandera psicològica que separa el centre urbà de la ciutat amb l'eix del Grau i la platja

Una actuació que permetrà millorar la connectivitat entre les dues zones mitjançant la integració paisatgística del tram final de l´avinguda del Grau. Tots dos nuclis quedaran units a través d'una zona arbrada que permetrà millorar la qualitat ambiental i també la seguretat dels vianants i els ciclistes.

D'aquesta manera, es converteix un entorn motoritzat en un espai més sostenible on el vianant serà el que en tingui el protagonisme. Aquesta actuació té un termini dexecució de sis mesos i segons manifestava lalcalde, estarà conclosa al mes de juliol.

Millora urbanística de l´entorn de l´església de sant Nicolau

Una actuació que se suma a la tramitació per declarar aquest Monument Bé d'Interès Cultural. En aquesta zona l'Ajuntament de Gandia preveu executar un bulevard i augmentar l'arbreda per aconseguir un espai més amable, al centre neuràlgic del districte marítim i, sobretot, que permeti generar oportunitats i canviï la mirada de la ciutadania respecte al mar.

Aquesta intervenció es farà en dues fases. Una primera fins al juliol i una segona un cop finalitzat l'estiu. L'actuació estarà acabada abans que s'acabi el mes de desembre.

Segona fase de les obres de remodelació de la façana marítima

Aquesta actuació convertirà la primera línia de la nostra platja en un entorn pensat sobretot pels vianants. Està previst que les obres concloguin abans de Setmana Santa.

Subvencionades al 50% pel govern de l'Estat a través de les ajudes del temporal Glòria.

Obres de millora d'accés al castell de Bairén

Es dotarà daigua i llum i dequipaments dús turístic al parc arqueològic. Aquesta actuació està en fase de licitació.

A més, també es va informar d'altres actuacions a realitzar a l'entorn de l'Auir, la restauració i millora de la passarel·la de vianants del Sendero Azul o el desenvolupament d'un pla d'ús públic de les dunes de l'Auir que permeti compatibilitzar-ne la conservació amb un ús turístic responsable.

Colomer qualifica de “gratificant” que Gandia tingui com a objectiu un turisme més sostenible

Per la seua banda, Francesc Colomer va qualificar de “gratificant” el fet que Gandia “tingui una estratègia de ciutat basada en els principis que permetin un turisme més sostenible” i afegia que “fa anys Gandia va decidir sortir de la seua zona de confort i va apostar per una estratègia consensuada i dialogada per enriquir el seu ecosistema turístic sense renunciar al passat, però desenvolupant tot allò que els turistes necessiten avui dia.”

El secretari autonòmic de Turisme va afirmar que “la Generalitat sempre estarà del costat de destins com Gandia, que fan apostes tan encertades i que posen en valor famílies com els Borja, que possibiliten un relat turístic de primer nivell” i es refaria a l'aposta per la sostenibilitat com “un aspecte que cal tenir en compte no només en el turisme sinó que s'ha de traslladar a tots els aspectes del dia a dia per possibilitar la regeneració d'espais que tornin a sorprendre els veïns i els qui ens visiten”.

Sobre aquesta iniciativa, el vicealcalde, Josep Alandete, incidia que “la millor manera d'apostar per Gandia com a ciutat turística és continuar construint aquesta ciutat amable, segura i inclusivament que duu a terme intervencions decisives com la reforma del passeig marítim Neptú que s'ha convertit en un lloc privilegiat per gaudir de la nostra platja”.

“El vicelalcade també ha fet referència a l'adequació de l'avinguda del Grau i l'entorn de Sant Nicolau que permetrà la connexió del Port amb un entorn on també s'està desenvolupant projectes mediambientals com la unió de la marjal i l'Auir o la intervenció a el castell de Bairén i la torre dels Pares. Seguirem treballant per millorar el benestar de tots els ciutadans i els que ens visiten”.

Pujar