24 d’octubre de 2019 24/10/19

Gandia posa en marxa un programa de senyalització i informació sobre les cremes agrícoles

Gandia posa en marxa un programa de senyalització i informació sobre les cremes agrícoles - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Gandia posa en marxa un programa de senyalització i informació sobre les cremes agrícoles - (foto 2)

  El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, acompanyat del tècnic del departament d'Agricultura, Javier Pitarch i el guarda forestal, Ximo Martínez, ha presentat aquest matí un programa pilot ambiciós per millorar la comunicació amb els agricultors sobre el Pla de cremes de Gandia i pal·liar al màxim possible el risc d'incendis forestals per una mala praxis.

  Així, s'instal·laran 11 senyals als camins amb parcel·les rústiques del nostre terme que es troben a 500 metres de les zones forestals i dels canyars dels rius. Aquestes indicacions s'aniran canviant diàriament pel servei de guarderia rural indicant si hi està permès (color verd), l'horari per realitzar-la depenent de l'època de l'any i les contraindicacions de la conselleria o no la crema agrícola (color roig). També s'hi indiquen els telèfons de la Guarderia rural i el d'emergències (112).

  S'ha dividit el terme en dues zones que integren la pràctica totalitat de camins rurals:

  A – Marxuquera Alta: Camí Carril / CV 675; Camí Carril / final de terme; Camí Pinet / CV 675; Camí Cova Negra / final de terme; Camí Racó de Tomba / CV 675 i camí Tohuero / camí Tia Elvira.

  B- Resta del terme: Camí Torre dels Pares / final de terme; Camí Sèquia del Rei / N 337; Camí Rafalcaid / CV 670; CV 675 / Santa Marta i camí Pedregals / CV 675.

  Pitarch ha recordat que hi ha dues èpoques de crema: Hovern i Estiu (1 de juny a 30 de setembre). A més, cal tindre en compte que la Conselleria altera les dates segons la sequera o les condicions puntuals del clima.

  Hivern

  A l'hivern les cremes es realitzen en dies alterns: Marxuquera Alta els dilluns, dimecres, divendres i diumenges fins les 13 hores. La resta del terme els dimarts, dijous i dissabtes fins a les 13 hores.

  Estiu

  A l'estiu les cremes només es poden realitzar els dilluns fins a les 11 hores, en el cas de Marxuquera Alta i els dimarts, fins a les 11 h, la resta del terme.

  "La majoria de llauradors coneixen molt bé el pla de cremes, però molta gent, sobretot els més joves, no. Per això calia millorar l'estratègia de comunicació, amb una informació més personalitzada i ràpida".
  Per la seua banda, Ródenas ha assegurat que l'èxit del programa dependrà també de la implicació de la Guarderia rural i ha aprofitat per posar en valor aquest servei, "que realitza una tasca diària invisible pel nostre terme, però que és de vital importància per evitar els incendis forestals".

  El regidor de Més Gandia va donar a conèixer el programa durant la reunió del Consell Local Agrari celebrat ahir i ha estat ben rebuts pel representants del sector. A la reunió també es va plantejar l'inici del procés per a actualitzar l'ordenança municipal agrària datada del 1997.

  ocultar
  Gandia posa en marxa un programa de senyalització i informació sobre les cremes agrícoles
  Pujar