elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA

Gil: “A Gandia ja estan curades més de 160 persones dels 204 casos positius de COVID-19”

La regidora de Sanitat, Liduvina Gil, davant de l'Ajuntament de Gandia
La regidora de Sanitat, Liduvina Gil, davant de l'Ajuntament de Gandia
  • La regidora de Sanitat, Liduvina Gil, afirma que hi ha al voltant de 40 contagis actius i 18 rastrejadors a Gandia

MÉS FOTOS
Gil: “A Gandia ja estan curades més de 160 persones dels 204 casos positius de COVID-19” - (foto 2)

Les regidories de Sanitat a Espanya s'antullen vitals en el moment actual en el qual ens trobem, on la pandèmia del COVID-19 ha adquirit una presència quasi omnipresent en les vides dels ciutadans.

A Gandia, Liduvina Gil és l'encarregada de l'àrea sanitària, per la qual cosa ha hagut de fer front als moments més difícils de la pandèmia uns mesos arrere i ha bregat amb un rebrot important enmig de la temporada estival, arribant-se a convertir en el major brot comunitari de la Comunitat Valenciana.

Liduvina Gil atén a elperiodic.com davant una situació en la qual afirma que, ara mateix, “Gandia té el control gràcies als 18 rastrejadors que treballen dia i nit investigant la procedència dels contagis, la qual cosa ens permet contindre la propagació del virus i que no es continue expandint”.

Aquesta és la primera clau considerada per la regidora, que admet que disposar de 18 rastrejadors “ha sigut la manera de poder parar el brot de COVID-19, ja que és un número considerable per a la població que tenim si el comparem amb els pocs que tenen a Barcelona i la dificultat que això els suposa, per exemple”.

L'actualitat més immediata passa pel treball d'aquests rastrejadors, encara que la dada positiva que dona en exclusiva a aquest digital la responsable de Sanitat convida a l'esperança. “A Gandia ja s'han curat del Coronavirus i tenen l'alta més de 160 persones des que va començar el brot, la qual cosa suposa que en l'actualitat tenim al voltant de 40 contagis actius dels 204 casos positius en total”, afirma Gil.

Segueix el seu relat destacant que la recuperació de les persones infectades “ha sigut tan eficaç gràcies al grandíssim treball realitzat a l'Hospital Francesc de Borja, ja que han mantingut la calma i la cautela per a no veure's en cap moment prop del col·lapse hospitalari”.

Gil afirma que “el treball dels sanitaris arriba fins al punt de mantindre el control i el seguiment durant un mínim de dues setmanes de totes les persones que s'hagen sotmés al test PCR, fins i tot els que donen negatiu en la prova”.

La responsable de Sanitat recorda que “quan parlem del Departament de Salut de Gandia, ens estem referint tant a aquesta ciutat com a la resta de municipis de la comarca de la Safor als quals atenem a l'Hospital Francesc de Borja”. Seguint això, Gil fa referència a un canvi en els contagis, ja que després de “estabilitzar, controlar i contindre la propagació del virus a Gandia, els casos positius que ens anaven arribant i se sumaven a la xifra total del Departament ho feien des de poblacions del voltant de la comarca de la Safor, on s'havien infectat”.

La regidora explica una altra bona notícia, ja que “en aquests moments la xifra de nous contagis va sumant lentament, ja que no estem ni tan sols prop de la trentena de casos aproximadament que s'acumulaven en l'inici del brot, sinó que ara van pujant de 2 en 2 o de 4 en 4”. És per això que Gandia i la comarca de la Safor es troben lluny d'estar plantejant-se un possible confinament de la població o una reculada en les fases de la desescalada, ja que insisteix que “no és necessari ara mateix perquè el moment actual està caracteritzat pel control que tenim sobre la pandèmia i la contenció dels infectats”.

Gil detalla que “a Gandia el Departament de Serologia de l'hospital treballa sense descans, amb els dissabtes i diumenges inclosos, de la mateixa manera que la resta de personal sanitari, que s'ha quedat fins i tot sense les vacances que els tocaven per a continuar fent proves PCR i investigar tots els entorns familiars, socials i laborals de les persones que donen positiu en el virus”.

Quant als test PCR que hui dia es realitzen a Gandia, la regidora tira la vista arrere i recorda “els moments inicials de la pandèmia en els quals era impossible adquirir les proves perquè el mercat estava absolutament saturat i em costava moltíssim fins i tot poder comprar les mascaretes higièniques per a protegir als metges i sanitaris de l'hospital, amb uns preus desorbitats i amb una situació complicada”. En aquesta mateixa línia, Gil afirma que l'Ajuntament de Gandia ha fet un esforç extra en matèria econòmica per a poder cobrir totes les necessitats derivades de la pandèmia, ja que les neteges per a previndre el virus han sigut contínues en les zones sanitàries i la compra d’EPIS i mascaretes higièniques per a tots ells han suposat un important desemborsament degut a la situació en la qual es troba el mercat més cobejat en aquests moments.

La regidora gandiana explica que, com és comprensible, “l'augment de la població de Gandia es multiplica fins per quatre durant la temporada d'estiu, la qual cosa significa que el nombre de casos positius a la ciutat no ha ascendit a xifres desorbitades tenint en compte la població total en aquests moments”.

Gil detalla que “amb el final de l'estiu la gent tornarà als seus llocs de residència, la qual cosa no significa que baixe el risc de contagis, sinó que pot ser tot el contrari”. Aquesta afirmació té la seua explicació, ja que “amb l'arribada del fred la gent es reuneix en llocs tancats, a l'interior dels bars i en llocs que no tenen la ventilació pròpia de la calor de l'estiu, per la qual cosa cal recordar que el risc de contagi augmenta en aquesta mena d'espais i la gent ha de tindre molta cura”.

Un dels moments de màxima complicació en l'estiu de Gandia va arribar amb el tancament de l'oci nocturn a la ciutat i a la platja després de diversos brots de la malaltia localitzats a l'interior d'algun d'ells. Gil és partidària de prendre aquest tipus de decisions en els moments en els quals les circumstàncies el requereixen, per la qual cosa la Conselleria de Sanitat va decretar el tancament i “li va donar l'oportunitat a Gandia de continuar treballant en la contenció del virus evitant les aglomeracions en aquests llocs”. La regidora té clar que això va servir i es remet a les dades, ja que amb el pas dels dies els contagis van anar disminuint fins a arribar al moment de control i de contenció actual; el que va produir la conseqüència de poder reobrir tot l'oci nocturn, encara que extremant i controlant de manera estricta les mesures de seguretat.

La regidora posa l'ull també en les reunions familiars, un dels principals motius pels quals es transmet el virus. És per això que Gil fa una crida a la “responsabilitat de tots i a la conscienciació dels més joves perquè no posen en risc als seus familiars i persones majors de l'entorn”.

Liduvina Gil vol tancar l'entrevista recordant una vegada més “la vital importància que tenen les mesures de seguretat en la població, per la qual cosa respectar-les estrictament tant amb l'ús de la mascareta higiènica com amb el distanciament social farà que no tornem a les pitjors situacions de la pandèmia”.

Ha volgut posar de manifest també que “tots els sanitaris es mereixen, de debò, que els donem un aplaudiment etern per la seua gran labor per a mantindre'ns segurs i garantir la nostra atenció mèdica davant el COVID-19”.

Pujar