elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia ja disposa d'un Pla acústic municipal per al nucli urbà

Gandia ja disposa d'un Pla acústic municipal per al nucli urbà
    MÉS FOTOS
    Gandia ja disposa d'un Pla acústic municipal per al nucli urbà - (foto 2)

    Vicent Mascarell, director general d'Urbanisme i Juan Luís Aguilera, director tècnic de l'empresa Acusttel, han presentat aquest matí els resultats de l'estudi acústic que s'ha realitzat a la ciutat durant els últims mesos. El treball s'ha centrat en una primera fase en el nucli urbà en general i ha tingut un apartat especial per a la zona del Prat i adjacents. Durant aquest estiu es posarà en marxa la segona fase amb un altre treball de camp que afectarà la zona de la platja i el Grau.

    Des de principi de legislatura, el departament d'Activitats ha desenvolupat un treball de prevenció i control del soroll a la nostra ciutat. "Hem reforçat el departament i amb aquest estudi complim la legislació, ja que fa més de 10 anys que Gandia no disposava d'un estudi acústic. La idea és que després de l'estiu, tinguem totes les dades per començar a adoptar mesures dirigides a disminuir l'impacte sonor, sempre de la mà dels empresaris i veïns de les zones on calga realitzar actuacions i d'acord amb les recomanacions dels especialistes en la matèria" va declarar Vicent Mascarell qui va remarcar "la voluntat política de l'actual executiu per intentar abordar el problema plantejant solucions que repercutisquen en la millora de la vida dels ciutadans. D'aquesta manera, i aportant solucions prèvies, evitarem increments i situacions que puguen acabar en l'adopció de mesures com la declaració de zona ZAS que implicaria mesures més dures".

    Juan Lluís Aguilera, ha explicat que durant els últims mesos s'han realitzat desenes de medicions de manera puntual i mitjançant estacions fixes en múltiples punts de la ciutat que han monitoritzat el soroll durant les 24 hores, de manera que el treball va analitzar els models tant de dia com de nit. Amb totes les dades i tenint en compte la població i el trànsit, s'ha confeccionat un model d'acord amb el que indica la normativa autonòmica. Sobre aquesta normativa, Aguilera ha volgut destacar que la norma autonòmica és més restrictiva que la nacional, ja que la norma de l'Estat permet fins a 10 db més.

    El director tècnic de l'empresa va voler destacar que el principal problema acústic de la ciutat radica que molts dels carrers suporten una densitat elevada de trànsit que acaba repercutint en generació de soroll.

    Un altre dels generadors de molèsties són determinades zones amb alta concentració de locals d'oci com la zona del Prado. "Amb les dades que tenim, i encara que hi ha pics puntuals, no hi ha una homogeneïtat ni en el temps ni en l'espai per plantejar actuacions com la declaració d'una zona acústicament saturada, ZAS. El que sí que es pot posar en marxa són Plans Acústics d'Àmbit Zonal que s'integren dins d'un programa d'actuació global per a la ciutat" va declarar Aguilera.
    En concret, Mascarell ha apuntat que a la zona del Prado, l'estudi mostra valors que sí que obligaran el consistori a prendre mesures, sobretot durant els caps de setmana.

    El districte que obté millors resultats és la zona del Centre i la plaça Major, seguit per la zona de l'avinguda del Raval, carrer Rafelcofer i ronda de l'Anella. Els que tenen resultats menys favorables són les zones de l'avinguda de València carrer Benissuai i la zona de l'avinguda d'Albaida. "Són zones amb vies que suporten molt trànsit per la configuració de la ciutat, amb carrers de pocs carrils que donen dades per damunt de la mitjana fins i tot fins a les 23 hores" va declarar el tècnic de l'empresa.

    En xifres globals, sobre una població total del nucli urbà de 59.000 persones, el 42% està per sota del valor objectiu, mentre que un 27% supera en menys de 10 db i un 30,62% supera en més de 10 db de manera puntual allò que establix la norma autonòmica. En el cas d'aplicar la normativa Nacional, el 69% de la població es trobaria dins del rang mentre que un 31% estaria per sobre en horaris puntuals. "Cal tenir en compte que les xifres del nucli urbà suporten la major part del trànsit del terme municipal però quan l'estudi s'amplie a altres zones que tenen una menor concertació de població, les dades variaran per millor" va declarar Mascarell.

    Pla General d'Ordenació Urbana

    A preguntes de la premsa, Mascarell també ha informat que hui s'ha celebrat la primera comissió d'estudi per a la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU). "A proposta del regidor de Ciutadans, hem començat a treballar en els fonaments de l'elaboració d'un nou PGOU que plantege el futur urbanístic de la ciutat de cara als pròxims 40 anys". En aquesta primera comissió, han participat tècnics municipals i responsables de tots els partits polítics a més del regidor Xavier Ródenas i el coordinador general d'Urbanismo. El primer acord ha sorgit a petició dels tècnics municipals i ha estat fusionar en un únic document les més de 80 modificacions del PGOU que s'han realitzat durant els últims 19 anys. "Per saber on volem anar, hem de saber on som i plasmar-ho en un document que reculla la situació actual. Hi ha un camí important per fer però vull destacar la voluntat de consens de totes les forces polítiques" va finalitzar Mascarell.

    Pujar