Gandia commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència amb una xerrada amb tres investigadores del Campus de la UPV
L’acte, sota el títol ‘Dona + Ciència = Futur’ es desenvoluparà l’11 de febrer a les 18 hores en la Casa de la Marquesa
Isabel Pérez Arjona, Virginia Garófano Gómez i Silvia Falco Giaccaglia abordaran els desafiaments que enfronta la dona en l'àmbit científic i el seu paper clau en la construcció del futur
José Manuel Prieto: “No hi haurà transformació justa ni futur si no sumem el talent de la meitat de les dones a la revolució tecnològica que està en marxa”
L'objectiu d'aquesta jornada, segons la regidora d’Igualtat, Maribel Codina, és posar en valor el paper de la dona en la ciència i fomentar les vocacions científiques entre les joves.
L'Ajuntament de Gandia ha organitzat, en col·laboració amb el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), per al pròxim 11 de febrer a les 18.00 hores a la Casa de la Marquesa, una xerrada amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Sota el títol “Dona + Ciència = Futur”, tres destacades investigadores del Campus de Gandia de la UPV –Isabel Pérez Arjona, Virginia Garófano Gómez i Silvia Falco Giaccaglia– abordaran els desafiaments que enfronta la dona en l'àmbit científic i el seu paper clau en la construcció del futur.
L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha afirmat: “No hi haurà transformació justa ni futur si no sumem el talent de la meitat de la població – el de les dones – a la revolució tecnològica que està en marxa. Necessitem el seu enginy per a crear un demà millor; més pacífic i solidari, més amable amb les persones i amb el medi ambient, i amb més ocupació de qualitat per a totes i tots. Construir una societat plenament igualitària des de la infantesa és el nostre repte inajornable”.
L'objectiu d'aquesta jornada, segons la regidora d’Igualtat, Maribel Codina, és posar en valor el paper de la dona en la ciència i fomentar les vocacions científiques entre les joves, eliminant els estereotips de gènere en els àmbits de ciència i tecnologia (STEM). La iniciativa busca visibilitzar el treball de les científiques i tecnòlogues i destacar la importància de crear referents femenins en l'àmbit STEM alhora que es fomenten les vocacions científiques i tecnològiques en xiquetes i adolescents.
Situació actual a Espanya
A pesar dels avanços en igualtat en l'àrea de I+D+I, les dades reflecteixen la necessitat de continuar promovent la presència de dones en la ciència, ja que, encara que el 43% de la comunitat científica a Espanya està composta per dones, superant la mitjana europea, menys del 25% dels llocs de lideratge en ciència estan ocupats per dones.
D'altra banda, en el sector TIC, només 2 de cada 10 treballadors són dones, i la presència femenina en carreres com Enginyeria Informàtica (13%) o Telecomunicacions (22%) continua sent molt baixa.