elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Gandia acull la primera Aula de Turisme per abordar la problemàtica de l'intrusisme en els allotjaments turístics

Gandia acull la primera Aula de Turisme per abordar la problemàtica de l'intrusisme en els allotjaments turístics
  • La jornada ha estat organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i l'Agència Valenciana del Turisme

  • Diana Morant: "Mai podrem parlar d'hospitalitat sense parlar d'allotjaments dignes, de qualitat, preparats, adaptats, renovats però, sobretot, d'allotjaments legals i que formen part d'un mercat lleial"

  • Durant el mes d'abril s'han controlat un total de 102 apartaments dels quals 10 s'han saldat amb expedients sancionadors mentre altres 14 estan a l'espera de l'informe de l'inspector

MÉS FOTOS
Gandia acull la primera Aula de Turisme per abordar la problemàtica de l'intrusisme en els allotjaments turístics - (foto 2)
Gandia acull la primera Aula de Turisme per abordar la problemàtica de l'intrusisme en els allotjaments turístics - (foto 3)

L'alcaldessa de Gandia i màxima responsable en matèria de Turisme ha participat aquest matí a la primera Aula de Turisme organitzada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i l'Agència Valenciana del Turisme que se celebra a la Comunitat Valenciana.

Sota el títol "Intrusisme i Allotjament Turístic" el CdT de Gandia ha acollit aquesta iniciativa que pretén analitzar la repercussió de la comercialització d'habitatges a través de plataformes digitals, i com respondre des de les administracions i entitats, per aconseguir una gestió més eficient de les destinacions turístiques a la Comunitat Valenciana. Amb aquest tipus de trobades, es pretén millorar la col·laboració entre les diferents entitats implicades per tal de lluites contra l'intrusisme en el sector dels allotjaments turístics.

En la trobada han participat l'alcaldessa de Gandia, Vicent Gil, Secretari General de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies a més d'especialistes en la matèria procedents de diverses administracions i universitats. L'acte de cloenda ha comptat amb la participació del secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer.

Diana Morant ha recordat que aquesta mateixa setmana Gandia va acollir una jornada sobre "Hospitalitat i Innovació" on també va participar el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer. "L'hospitalitat, com un tret essencial que marca el caràcter dels pobles mediterranis, és una virtut que hem de enaltir però mai podrem parlar d'hospitalitat sense parlar d'allotjaments dignes, de qualitat, preparats, adaptats, renovats però, sobretot, d'allotjaments legals i que formen part d'un mercat lleial".

"Als empresaris i els governants ens indigna l'intrusisme en el lloguer turístic per part d'agents clandestins aliens al sector, que presten els seus serveis sense estar habilitats ni autoritzats i sense ajustar-se als criteris exigits per l'ordenament jurídic actual" va declarar l'alcaldessa qui afegia que aquest tipus de pràctiques són fraudulentes i obstaculitzen les bases del sector del lloguer turístic, a més d'afectar la seguretat del turisme i la seua qualitat, atacant de manera important l'ocupació, degradat la imatge turística del municipi i, de vegades, generant problemes de convivència.

Un altre dels efectes nocius de l'intrusisme és que pot fer canviar la definició de la política pública del turisme: els establiments incontrolats falsegen les dades estadístiques oficials; l'avaluació de les necessitats de l'oferta és errònia; i, en conseqüència, l'ordenació de l'activitat, l'elaboració de programes de comercialització i promoció, o els ajuts i subvencions poden no respondre a la realitat, reduint així l'eficàcia de l'Administració Pública.

A més, amb la globalització i la proliferació de la comercialització d'habitatges a través de plataformes digitals, el mercat del lloguer turístic es complica per la manca de control.

"No ens podem permetre l'intrusisme i el lloguer il·legal en els allotjaments turístics. I més ara, que estem recuperant el prestigi com a ciutat cívica, amable i respectuosa. Tots som conscients que la imatge que els apartaments turístics il·legals donen a la ciutat moltes vegades no és la que volem. Per això, com que som un poble valent, i com els empresaris exigeixen des de fa anys contundència a l'hora de perseguir les irregularitats, no ens quedem de braços plegats" va afirmar la màxima responsable en matèria de Turisme.

Pel que fa a les accions que el consistori ha posat en marxa per solucionar la problemàtica, l'alcaldessa ha recordat que amb la col·laboració de l'Agència Valenciana de Turisme, es van posar en marxa el passat mes d'agost les inspeccions d'aquest tipus d'allotjaments amb la finalitata de legalitzar-les i evitar la competència deslleial. Paral·lelament, s'aplica de manera contundent l'ordenança de convivència evitant d'aquesta manera les molèsties veïnals.

En aquest punt, Morant ha informat que durant el mes d'abril s'han controlat un total de 102 apartaments dels quals 10 s'han saldat amb expedients sancionadors mentre altres 14 estan a l'espera de l'informe de l'inspector.

Una altra de les iniciatives a la qual s'ha sumat l'actual govern és el projecte pilot europeu Alter Eco, el qual, en col·laboració amb la Conselleria d'Habitatge i el Campus de la UPV, pretén modernitzar el gran parc immobiliari de pisos de lloguer. Es tracta d'una mesura on s'ha seleccionat a sis ciutats europees: Venècia, Dubrovnik, Rodes, Gènova i Màlaga a més de Gandia. "Un dels reptes de futur per a una destinació com Gandia, on les places d'apartaments superen, amb molta diferència, les places hoteleres, i on l'amenaça de plataformes digitals com Airbnb ens obliga a prendre decisions i a treballar conjuntament en un entorn que ens permeta seguir sent la ciutat preferida per passar les vacances". "Estic convençuda que entre tots, aconseguirem tindre unes destinacions turístiques lliures d'intrusisme, competitives i de qualitat. Només així, l'excel·lència turística que perseguim quedarà garantida" va finalitzar Morant.

Per la seua banda, el secretari autonòmic de l'Agència Valenciana de Turisme, Francesc Colomer, "aquesta jornada demostra la nostra voluntat de lluitar contra l'intrusisme gràcies a la col·laboració d'ajuntaments que, com el de Gandia, està liderant la modernització per acabar amb la competència deslleial. Tenim un protocol amb les policies com la de Gandia per col·laborar detectant aquest tipus d'establiments. Hem de seguir treballant en la qualificació i la professionalització perquè els allotjaments turístics estiguen degudament registrats i que aporten amb les seues cotitzacions a la línia de l'economia transparent". "La nova llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que està a punt de ser aprovada incorpora elements i mecanismes per combatre l'intrusisme i la competència deslleial. En aquest sentit, aquesta jornada serveix per a posar en comú una estratègia per aconseguir una economia turística competitiva que ha d'estar lligada a la qualitat".

Pujar