«Ensenya’m la llengua. Tria el valencià»
La regidoria de Normalització lingüística presenta la campanya informativa que vol explicar a mares i pares que, en cas que es faça la consulta als centres escolars, opten per mantindre el valencià com a llengua vehicular
La regidora d’Educació i Política lingüística, Esther Sapena, ha presentat aquest matí la nova campanya posada en marxa des d’AVIVA Gandia, l’Agència de Promoció del Valencià municipal. Amb “Ensenya’m la llengua. Tria el valencià”, es vol explicar a mares i pares que, en cas que es faça la consulta als centres educatius dels seus fills i filles, opten per mantindre el valencià com a llengua vehicular, a pesar que la llei rebaixa el percentatge d’ensenyament en la nostra llengua en favor del castellà.
“Els donem cinc raons molt senzilles d’entendre: Perquè el seu fill/a té el dret d’aprendre les dues llengües oficials i sols triant el valencià podrà fer-ho; perquè el castellà pot aprendre’l en tots els àmbits socials, mentre que el valencià, si no el parlen a casa, sols l’aprendrà a l’escola; el valencià és una eina per tindre més oportunitats laborals i per una major inclusió social; científicament, està demostrat que, saber dos o més idiomes, afavoreix l’aprenentatge d’altres; si es canvia la llengua vehicular en el teu centre, els llibres de text de la Xarxa llibres que son gratuïts, ja no serviran i hauràs de tornar a comprar-los... Hi ha moltes altres raons, però hem volgut centrar-nos en aquestes i respondre les preguntes que moltes mares i pares s’hi puguen fer. Poden acudir, si ho necessiten, al departament d’Educació”, ha explicat.
Esther Sapena ha recordat que el 20 de novembre passat el Consell Escolar Municipal de Gandia va ser un dels primers del País Valencià en sol·licitar, a proposta de la Federació d’AMPES de Gandia, la retirada del “Projecte d’ordre de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, per la qual es convoca el procediment de consulta als representants legals de l’alumnat per a triar la llengua base aplicable a partir del curs acadèmic 2025-2026”.
Una consulta que, lluny de retirar-se s’ha mantingut, però va allargant-se en el temps “sense cap explicació ni informació a la comunitat educativa”. Es parlava de novembre, després desembre o el dissabte pròxim, 8 de febrer. Ara, sembla que s’ha tornat a ajornar a mitjan març, coincidint amb les Falles, “suposem que per generar més desmobilització, que se suma al desconeixement total que tenen els centres i, sobretot, les mares i pares de l’alumnat sobre el procediment... Per això pensem que ens trobem davant d’una desorganització premeditada i deliberada del Govern de Mazón per acabar d’arraconar la nostra llengua, minoritzada i necessitada de protecció i de promoció. Les actuals polítiques educatives ignoren l’obligació d’aconseguir el coneixement igual i real de les llengües oficials”.
Des del Consell Escolar Municipal de Gandia, van assegurar que tant l’esmentada Orde com la mateixa Llei 1/2024, segregarien i fomentarien divisions innecessàries entre els estudiants, les famílies i la comunitat educativa. “Considerem que l'educació ha de ser un factor d'unió i cohesió social, no un element de polarització”.
Tampoc es garantiria plaça en l’opció triada per les famílies com a llengua base d’ensenyament, fet que podria vulnerar els objectius de la pròpia «Llei de llibertat educativa» i la Llei d'ús i ensenyament del valencià, en els aspectes relacionats. No s’asseguraria, ni a les zones de predomini lingüístic castellà ni a les zones de predomini lingüístic valencià, el compliment de la llibertat on les famílies poden triar el valencià com a llengua base d’ensenyament, ja que en el cas de no existir places, el centre decideix on escolaritza l’alumnat.
“La Generalitat promou un model lingüístic que NO actua sobre les carències per garantir la igualtat d’aprenentatge i domini de les dues llengües oficials en acabar l’educació bàsica, cosa que atempta contra la Llei d'ús i ensenyament del valencià i no garanteix els preceptes de la LOMLOE sobre la competència plurilingüe de l’alumnat, que ha de dominar les dues llengües cooficials de la mateixa manera”.
Finalment, des del Consell Escolar Municipal instaven a la Conselleria d’Educació a què retire la consulta sobre la llengua base i continuem amb el plurilingüisme. Perquè el coneixement és igual del valencià i el castellà, més l'anglés.
“En definitiva, pensem que triar el valencià és garantir drets, afavorir l’aprenentatge de llengües i protegir la nostra manera de viure i d’entendre el món. Per sentir-se d’ací, cal conèixer i viure els costums i la llengua pròpia. El valencià forma part de la nostra particular identitat i riquesa: és l’herència dels nostres avantpassats i l’hem de transmetre a les noves generacions”, ha conclòs Esther Sapena.