elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Embarca’t amb WWF Solar

Embarca’t amb WWF Solar

    El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas, i la portaveu del programa  WWF Marí, Celia Álvarez, han presentat aquest matí en roda de premsa la campanya “Embarca't amb el WWF Solar a Gandia”, localitat a la qual arribarà el catamarà de l'organització el pròxim 26 de juny. En aquesta edició, la iniciativa de la prestigiosa ONG mediambiental busca “sensibilitzar a la societat sobre la importància que tenen les decisions diàries de compra del peix i el marisc per a la salut dels oceans. Durant tres dies, WWF organitzarà activitats al Moll dels Borja per tal d’aconseguir que la ciutadania es convertisca en aliada del mar”, ha destacat Álvarez.

    Així, del 26 al 29 de juny, Gandia es convertirà en el centre neuràlgic de les activitats de l'organització per a aconseguir que la gent es comprometa amb el mar a través de la compra sostenible d'aquests productes.
    S’hi instal·laran punts informatius on s’hi realitzaran tallers i activitats per a totes els edats. I podran navegar al catamarà solar. 

    Ródenas ha animat la gent a que acudisca per informar-se de la campanya, “però també com a reconeixement a la important tasca que realitza WWF. És un plaer i un orgull per a la nostra ciutat rebre’ls per cinquena vegada (1988, 2001, 2003, 2011 i 2017), perquè són tot un referent pel que fa a l’acció mediambiental”. 

    Cal recordar que el pes d'Espanya en el comerç global té un lloc destacat, ja que el nostre país és el quart major importador i el novè exportador del món. D'altra banda, ocupa la tercera posició en consum de peix per càpita en la UE, per la qual cosa la seua influència en el futur dels mars és capital.

    L'organització subratlla que els consumidors han de convertir-se en un motor del canvi cap a un consum sostenible de peix i marisc perquè el futur del seu negoci depèn d'açò. Entre les directrius, s'ha destacat la necessitat que abans de comprar el consumidor busque informació sobre l'origen dels productes del mar que es trien, evitar comprar espècies sobreexplotades, diversificar les espècies que s'usen en les nostres receptes diàries o incloure peixos locals les poblacions dels quals estiguen en bon estat de conservació.

    Per a facilitar aquesta tasca, WWF ha creat una guia pràctica de consum que servirà per a decidir què espècies s'han de consumir a cada moment.
    L'organització insisteix que un etiquetatge adequat dels productes és imprescindible a l'hora d'identificar l'origen del peix o marisc. Per a aconseguir-ho, aquesta campanya també vol motivar als comercialitzadors, processadors, distribuïdors i minoristes al fet que troben fonts sostenibles i responsables de productes pesquers. No en va, ja hi ha molts productes en el mercat amb segells que certifiquen la sostenibilitat, com MSC, per als procedents de pesca extractiva, o ASC, per a peixos de cultiu.

    Més de 800 milions de persones en el món depenen del peix com a font d'ingressos i aliment, vivint la majoria d'ells en països en desenvolupament.
    En aquest àmbit, la UE i Espanya tenen una gran responsabilitat perquè aquestes comunitats puguen seguir vivint de la seua activitat. La UE és el major importador de peix en el món i més del 50% de les importacions provenen de països en desenvolupament, i en cas d'Espanya la xifra aconsegueix un 38%. 

    WWF recorda que aquesta gran responsabilitat ve acompanyada d'un gran poder: el d'exigir pràctiques pesqueres sostenibles a través de tota la cadena de consum i d'ajudar a les persones que depenen de l'activitat pesquera, també en els països en desenvolupament.

    Consum de peix en xifres:

    • 12-28% de les captures mundials peix/any són considerades pesca il·legal, no regulada i no declarada (INDNR)

    • 31% de les poblacions mundials estan sobreexplotades.
    • 90% de les poblacions estudiades en el Mediterrani estan sobreexplotades.
    • 40% de les captures són no desitjades.
    • Més de 800 milions de persones depenen de la pesca per a viure

    Pujar