Diana Morant: "És important evolucionar cap a un turisme urbà complementari al sol i platja"
L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, participa aquests dies en la Trobada sobre Turisme de Reunions i Assemblea Anual del Spain Convention Bureau (SCB), que se celebra a Burgos. La màxima autoritat ha obert aquest matí l'esdeveniment al qual han assistit tots els municipis de la xarxa de SCB, aproximadament un centenar de persones, entre autoritats, empresaris i professionals del sector de tot el país.
Morant ha tingut un paper molt destacat en la Trobada, ja que s'ha encarregat de moderar la taula rodona amb el títol 'Turisme de Reunions, un motor per al Turisme Urbà', en què han participat els alcaldes de Girona, Augusto Hidalgo; Almeria, Ramón Fernández-Pacheco; i el tinent d'alcalde de Sant Sebastià, Ernesto Gasco.
L'alcaldessa ha assenyalat que Gandia "evoluciona cap a un turisme urbà que complemente l'oferta de sol i platja".
El govern de Gandia, segons ha subratllat Morant al fòrum, aposta fermament des de l'inici de la legislatura per un turisme de qualitat. De fet, la localitat, des de fa poc forma part d'aquest circuit com a vocal. L'alcaldessa ha assenyalat que la capital de la Safor està treballant "per enfortir el turisme de reunions, el qual contribuïx a reactivar el turisme urbà". El turisme urbà és aquell que oferix els recursos culturals, patrimonials i gastronòmics de la ciutat.
"Les persones que arriben a una localitat per motius de treball per assistir a un congrés, reunió o esdeveniment, el més probable és que, si es queden satisfetes, repetisquen la visita amb familiars i amics", ha argumentat.
Els participants en aquesta taula han reflexionat sobre si el turisme urbà té el reconeixement que es mereix; quin és el paper dels ajuntaments en la gestió del turisme; o si els consistoris tenen els suficients recursos per a abordar els reptes del futur del turisme urbà.
Precisament, Gandia, Las Palmas, Almeria i Sant Sebastià, tradicionalment, han basat la seua oferta turística més en el sol i la platja que en el turisme urbà, el que ha ocasionat problemes d'estacionalitat que encara s'arrosseguen. "Els nostres visitants, per norma general, han preferit quedar-se a gaudir de les platges abans de conéixer els monuments o museus dels nostres nuclis antics. Però ara això ja està canviant. Les nostres ciutats intenten combatre aquesta situació evolucionant, precisament, cap al turisme de reunions, que forma part del turisme urbà", ha assenyalat Morant.
De fet, els nivells de demanda se situen molt per sobre dels valors d'abans de la crisi, el que indica el dinamisme i atractiu de les destinacions urbanes i el seu reflex en la realitat espanyola, segons van remarcar des de la Spain Convention Bureau.
L'alcaldessa de Gandia va aportar diverses dades. Segons l'Informe Estadístic que cada any elabora l'Spain Convention Bureau, el 35% de les persones que assistixen a una reunió o congrés allarguen la seua estada i realitzen un viatge addicional: depenent si són espanyols o estrangers visiten la Comunitat Autònoma o viatgen per altres llocs d'Espanya. L'estada mitjana puja a 3,25 dies en la destinació, quan la durada mitjana d'una reunió està en 2,05 dies.
També booking.com corrobora aquest apunt. En l'informe sobre tendències de viatge per 2017, afirma que el 49% dels viatgers de negocis prorroguen els seus viatges per gaudir una mica més del destí que visiten.
D'aquesta manera, és un fet que els professionals que van als congressos aprofiten per a conéixer millor no només les ciutats sinó també els valors de la seua gent.
Després d'un model basat en la devastació del territori, segons Morant, és el moment de posar l'accent en la qualitat i en la cultura. "També en el prestigi i la reputació dels nostres municipis, en el nostre ADN, en els nostres costums. Som pobles compromesos amb el medi ambient. Vetllem per la sostenibilitat. Som solidaris. Acollim a la gent sense complexos. Som integradors, hospitalaris. Vam abraçar al turista i compartim amb ell els nostres recursos".
L'alcaldessa, en la seua intervenció, va dir: "Volem conquistar al turista, i per descomptat, també al de congressos, amb la nostra singularitat perquè el nostre veritable atractiu és allò que ens fa únics".
Morant, en aquest sentit, va fer referència a la Llei de Turisme, Oci i Hospitalitat que està impulsant la Generalitat Valenciana, i que reivindica l'essència del poble mediterrani.
Finalment, l'alcaldessa va expressar que val la pena deixar-se la pell en aquest afany. Primer: perquè Espanya és una potència mundial en aquest tipus de turisme i cal aprofitar-se d'aquest context.
I segon: perquè Gandia compta amb totes les característiques per poder desenvolupar-lo. "Gandia és una ciutat amable, culta, educadora, és Ciutat de la Ciència i de la Innovació, té un vast teixit empresarial, universitats, bon clima, bona gastronomia i una platja i un centre històric i comercial magnífics". A més, ha recordat que a partir de l'any que ve, quan s'inaugure el Palau de Congressos de la plaça Baladre, Gandia disposarà d'un recurs més, al costat del Teatre Serrano, la Casa de la Marquesa o la Universitat, per enfortir Gandia com a destinació de congressos i reunions. Ara bé, per potenciar aquest model, segons va manifestar Morant, és important el lideratge de l'administració pública, però també aquesta estratègia ha d'estar consensuada amb la ciutadania i amb el sector turístic. "A Gandia, per a això, tenim la Taula de Turisme, que és un aliat imprescindible, i el segell Sicted, en què treballem la qualitat turística en destinació". Aquest fòrum és un important punt de trobada per a l'intercanvi d'experiències i projectes de futur sobre el turisme de reunions. Entre hui i demà s'abordarà, amb la participació dels agents del sector, aspectes relacionats amb l'organització d'esdeveniments a Espanya; la sostenibilitat; de les noves tecnologies aplicades al turisme de congressos; i de la seguretat, entre d'altres.