elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El COVID duplica les llistes d'espera: 1.800 persones pendents d'una operació a Gandia

Hospital Francesc de Borja, Gandia
Hospital Francesc de Borja, Gandia
  • Les llistes d'espera han passat de 52 dies al mes de febrer a 114 en aquests moments, alentides per la pandèmia del Coronavirus

L'Hospital Comarcal Francesc de Borja ha patit, com el sistema sanitari general, un important alentiment en els seus serveis. Tant és així que les llistes d'espera arriben fins a les 1.800 persones amb necessitat d'una operació quirúrgica que han d'esperar fins a 114 dies per a poder ser ateses. Aquesta quantitat de dies d'espera s'ha vist incrementada per l'aturada ocasionada per la pandèmia del Coronavirus, que ha col·lapsat uns hospitals i sistema sanitari centrats en posar-li fre als contagis d'una malaltia que ha arribat fins i tot a confinar totalment a la població durant una mica més de dos mesos.

L'hospital de Gandia, que abasta tota la comarca de la Safor, registrava el mes de febrer, just abans de la pandèmia del COVID-19, un total de 52 dies d'espera perquè una persona fora atesa i operada de la seua malaltia. Amb l'evolució de la crisi sanitària, es va anar augmentant a poc a poc l'espera fins als 96 dies que es van aconseguir el mes d'abril, que tan sols seria un lleu reflex del que ascendiria en els mesos següents. Ara, en aquest moment actual, la xifra ha incrementat notablement i se situa en 114 dies d'espera.

De les 1.800 persones que hui dia continuen esperant la crida de l'hospital per a passar per quiròfan, un 25% d'aquestes porten esperant més de 180 dies.

Dins del nombre total de persones que requereixen d'una operació, el sistema sanitari delimita i estudia els casos individualment per a organitzar-lo en qüestió de la urgència. És important destacar que, per descomptat, les operacions i intervencions urgents i de risc s'han emportat i es duen a terme malgrat el COVID-19, així com els tractaments crònics que requereixen d'acudir al centre hospitalari.

Però, com aquesta pandèmia no té precedents, ha afectat notablement a tots els àmbits i el sanitari en major grau. Pel que les prioritats dels pacients han anat marcant el treball dels sanitaris i, amb la millora que s'està vivint en la societat amb la baixada de l'afecció del virus, aniran reprenent totes les intervencions pendents i intentant disminuir el màxim possible els dies d'espera dels pacients.

L'especialitat d'oftalmologia és clarament la més afectada per aquestes dades, ja que acumula un total de 662 pacients en llista d'espera. L'àrea sanitària que li segueix en xifres és la de traumatologia, amb 545 pacients a l'espera de ser intervinguts de les seues necessitats.

Les conseqüències de la pandèmia del Coronavirus han tingut com a principal perjudicat als hospitals i a les seues llistes d'espera, els qui han fet front a la situació prioritzant els tipus d'urgències que se'ls presentava i patint inevitablement un creixement en el nombre de dies que els pacients han d'esperar per a ser intervinguts si la gravetat d'uns altres és superior a les seues malalties.

Pujar