elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons”

El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons”
  • La cita gastronòmica més important de Gandia tindrà lloc el pròxim 5 de juny en el Moll dels Borgia i reunirà grans xefs i escoles d'hostaleria per a alçar-se amb el cotitzat títol de “millor fideuà del món”

MÉS FOTOS
El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons” - (foto 2)
El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons” - (foto 3)
El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons” - (foto 4)
El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons” - (foto 5)
El Concurs Internacional de Fideuà de Gandia calfa “fogons” - (foto 6)

Escamarlans, gambes, rap trossejat, fideus del núm.3, tomaca picada, pebre roig, ceba rallada, safrà en pols, oli d'oliva, sal i caldo de peix. Són els ingredients d'algo més que la recepta estrela d'una localitat, són l'emblema d'una forma de cuinar i viure la gastronomia. Parlem de la Fideuà de Gandia, el plat que va nàixer dels mariners del Grau de Gandia i s'ha convertit en el més emblemàtic de la seua gastronomia local.

De fet, en aquesta localitat de la costa valenciana es reuneixen cada any els millors cuiners d'aquest plat -a nivell internacional- en el concurs gastronòmic que porta el seu nom. El pròxim 5 de juny se celebra la 45 edició del concurs Internacional de Fideuà de Gandia i la ciutat es prepara per a acollir aquest gran esdeveniment en el qual es donaran cita trenta concursants professionals internacionals i huit escoles d'hostaleria en el Moll dels Borgia.

Tal és la importància d'aquest esdeveniment que l'organització ha preparat tot un programa d'actes en el marc del concurs: des de rutes pel patrimoni de Gandia perquè els concursants coneguen el llegat patrimonial i cultural de la Ciutat Ducal fins a una eixida amb vaixell al capvespre passant per un sopar inaugural en el Club Nàutic de la localitat. Tot això per a donar a conéixer als futurs prescriptors d'aquesta localitat que Gandia és molt més que la seua fideuà.

“La fideuà és el relat de la nostra història. És la nostra essència i és el mar que ens embolica. La gastronomia és un factor important a l'hora d'elaborar productes turístics dels quals podem presumir. Els visitants demanen cada vegada productes autèntics, volen conéixer el lloc que visiten i els hostalers i cuiners són intèrprets del territori a través dels seus plats”, declarava l'alcaldessa de Gandia, Diana Morant, fa uns dies en la presentació del concurs. E

n la presentació van participar l'alcaldessa de Gandia; el secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer; el president de l'Associació organitzadora, Avelino Alfaro, així com representants del consistori, empresaris i membres de l'Associació Gastronòmica Fideuà de Gandia.

El concurs se celebrarà el pròxim dimecres 5 de juny de 2019 en el tradicional Moll dels Borgia des de les 12.00. A més, amb l'objectiu que siga un esdeveniment més participatiu, estarà obert fins a les deu de la nit perquè els veïns, visitants i turistes puguen acostar-se a aquesta festa gastronòmica.

Més d'un segle d'història

“El que per atzar va succeir en aquella barca un bon dia dóna nom al que és hui la fideuà de Gandia”. El poema de Manuel Ibáñez recull l'origen d'aquest plat que tant identifica a la ciutat de Gandia. Uns pescadors del Grau es van disposar a cuinar una paella de marisc després d'estar tot el matí pescant i, al no disposar d'arròs, van decidir trossejar el fideu. Un canvi que va agradar tant als comensals que cent anys després està consagrat com el manjar de La Safor.

Però, com es fa la fideuà? Diu així la recepta oficial: "Col·locar la paella sobre el foc amb l'oli. Quan estiga bé calent, col·locar els escamarlans i les gambes. Deixar que se sofrigen bé. Quan estiguen bé sofregides, afegir l'all, i pebre roig i la tomaca i deixar que se sofrija també.

Finalment, afegir el rap i deixar que se sofrija però sense arribar a fer-se del tot. Una vegada fet això, es posarà el caldo i quan haja arrancat el bulliment, s'afegiran els fideus, deixant que bullen a foc mitjà, perquè adquirisca bon color. Es recomana utilitzar un paeller de 47 cm de diàmetre per a la seua perfecta cocció per a 6 persones".

Si vols conéixer més sobre el concurs pots visitar la pàgina web oficial en AQUEST ENLLAÇ. I ACÍ pots veure el reportatge de fotos que vam fer en el concurs de l'any passat.

Pujar