elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

II Concurs escolar Gandia Júnior Xef: inculcant hàbits saludables

II Concurs escolar Gandia Júnior Xef: inculcant hàbits saludables
    MÉS FOTOS
    II Concurs escolar Gandia Júnior Xef: inculcant hàbits saludables - (foto 2)
    II Concurs escolar Gandia Júnior Xef: inculcant hàbits saludables - (foto 3)

    La regidora delegada de Sanitat Pública i Polítiques Saludables, Liduvina Gil, ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació per a informar de l'inici de la segona fase de selecció en la qual ja es troba l'II Concurs escolar Gandia Júnior Xef, impulsat per l'esmentada regidoria dins del programa L'Alimentació saludable i l'activitat física a l'escola 2018-2019.                                                               

    Hàbits saludables en la infància

    El concurs té com a objectiu educar i conscienciar a l'alumnat de 1r a 6é de Primària de centres escolars de Gandia sobre els beneficis d'una alimentació adequada i generar hàbits saludables, tot això amb el suport de les famílies i el professorat.

    “El més important és que adquirisquen hàbits saludables. El que aprenguen a aquestes edats no s'oblida i això farà que amb aqueixa dieta en el futur siguen persones més saludables i amb menys risc de tindre malalties cardiovasculars, diabetis i problemes ocasionats pel sedentarisme. Aquest programa inclou alimentació, educació física i una part d'intel·ligència emocional per a crear hàbits d'autoestima, de valors i respecte”, ha assenyalat la regidora.

    Els centres adherits al programa  Alimentació saludable i activitat física a l'escola i que participen en aquest concurs són: CEIP Rois de Corella, CC Gregori Mayans, CP Les Foies, CP Montdúver, C. Los Naranjos, CC Abecé, CC Escola Pía i CP Abat Solà.

    Tots els participants han elaborat receptes idònies per a la salut infantil. En aquesta segona edició del Gandia Júnior Xef, els alumnes de 1r i 2n curs de Primària han realitzat en 45 minuts postres amb taronja. Els de 3r i 4t curs, han elaborat en el mateix temps la recepta d'un entrant de lliure elecció. Finalment, els de 5é i 6é, en 90 minuts han dut a terme un plat principal també de lliure elecció.

    En totes les receptes han estat prohibits aliments que continguen en la seua composició elements insans (sucres afegits, greix no saludables, sal) i tots aquells amb una baixa aportació de vitamines, fibra, minerals, greixos saludables i sucres complexos. També han estat vetades les receptes en l'elaboració de les quals s'hagen pogut usar aliments fregits i els altament processats, com a salsitxes, embotits, formatges curats, salses greixoses (maionesa), carns grasses, xocolate amb llet o blanc, brioixeria, galletes, llepolies, gelats, sucs, mel, iogurt i cereals ensucrats.

    Les xiquetes i xiquets han cuinat a casa els seus plats amb l'ajuda de la família.

    Gil ha comentat que han participat al voltant de 1.500 alumnes i que en els col·legis ja s'ha realitzat la primera fase de selecció, en la qual han intervingut representants de les famílies i professorat del centre. S'han triat 3 receptes finalistes en cada curs, que han passat a la segona fase, actualment en procés.

    Segona fase de valoració

    “En aquesta segona fase, un jurat format per una nutricionista, representants de Salut Pública, CEFIRE de Gandia, CDT de Gandia (escola d'hostaleria) i del departament municipal de Polítiques Saludables, passem per cada centre educatiu i triem les tres receptes saludables de cada categoria que passaran a la fase final”, ha explicat Gil.

    La final se celebrarà el 7 de juny a la Casa de la Marquesa a partir de les 17.30 hores. Allí, els alumnes seleccionats amb l'ajuda dels seus professors, hauran d'elaborar les seues receptes en el temps establit en les bases del concurs.

    Els premiats en les tres categories guanyaran un viatge a Palma de Mallorca per a l'alumne i els membres de la seua unitat familiar.

    Tots els xiquets i xiquetes han rebut un obsequi per participar.

    La regidora ha mostrat la seua satisfacció per l'èxit d'aquest programa “ estem molt contents perquè els professors ens han informat que s'ha notat molt el canvi produït en l'alimentació de l'alumnat. Dos dies a la setmana han de portar fruita com a esmorzar i un altre dia un panet. Si se li oblida a algú, els seus mateixos companys li recorden que ha de portar esmorzar saludable. Això vol dir que el programa està funcionant.”

    La responsable de Polítiques saludables ha recordat que enguany han participat per primera vegada els alumnes de 5é i 6é i “quan acabem tot el cicle, tornarem a pesar a aquests 1.500 alumnes, que ja van ser tallats i pesats l'any passat, per a comprovar si ha baixat l'estadística del 24% d'obesitat infantil a nivell de tota Espanya, que volem que Gandia no supere”.

    Finalment ha agraït la implicació de tots els estaments, famílies, centres educatius i empreses col·laboradores, cada any en augment, que fan possible aquest esdeveniment.

    Pujar