elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença la segona part de la restauració de la Capella del Beat Andrés Hibernón de Gandia

Comença la segona part de la restauració de la Capella del Beat Andrés Hibernón de Gandia
  • Finalitzades les obres de reparació de les teulades i de les cúpules del cambril i de la capella, s’ha començat la restauració i eliminació de les humitats de l’interior dels dos espais de l’església de Sant Roc

  • De titularitat municipal, el conjunt pateix problemes d’humitats agreujats per les pluges torrencials de les borrasques Gloria i Filomena

La regidora del departament de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural de l’Ajuntament de Gandia, Alícia Izquierdo, ha informat de l’inici de la segona fase dels treballs de restauració i eliminació de les humitats de l’interior, una vegada finalitzades les obres de reparació de les teulades i de les cúpules del cambril i de la capella del beat Andrés Hibernón.

Des d’anys enrere però sobre tot, a causa dels temporals Gloria i Filomena, les goteres, filtracions i les consegüents humitats estaven fent malbé un dels patrimonis més apreciats pels gandians. Les pluges torrencials de les borrasques Gloria i Filomena agreujaren les humitats dels murs i parets i l’aigua de les pluges es filtrava per les goteres fent malbé superfícies estructurals i deixant a la vista els escrostonaments que han fet saltar la pintura i decoracions de murs, capitells i altres elements. En una primera intervenció, l’any passat es va instal·lar una estructura metàl·lica a la part l’exterior del mur de la capella que dóna al solar contigu per tal de preservar mals majors deguts a les pluges.

“El conjunt de l’església de Sant Roc i especialment la capella és un dels bens patrimonials de la ciutat més apreciats pels ciutadans de tot Gandia i de la Safor. El seu valor ve donat, a més del sentiment religiós per haver acollit el cos del beat Andrés Hibernón, pel fet de ser un element arquitectònic de gran importància per a la història de l’art de la ciutat”, ha recordat l’historiador de l’art, Vicent Pellicer.  

La capella va ser construïda entre els anys 1791 i 1816 per Francesc Pechuán (1758-1819) formats a l’ombra de l’Acadèmia de Sant Carles de València. Pechuán es va decantar per una depuració del llenguatge neoclàssic per lo qual arriba a unes cotes de mínima expressió de l’ordenament arquitectònic, deslliurant-se de qualsevol referència a l’estil barroc que llavors encara feien servir alguns arquitectes. Les imatges de l’altar de la capella són obra de Vicent Reyes, escultor gandià i la pintura que tanca el nínxol del retaule, de Josep Vergara.

Les obres de construcció quedaren interrompudes per la Guerra del Francès i per la primera desamortització però, finalment, la capella va ser inaugurada l’any 1817.

Pujar