elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Col·lectiu Öbertament celebra 15 anys amb el projecte de Biennal Lluït_Art

El Col·lectiu Öbertament celebra 15 anys amb el projecte de Biennal Lluït_Art
  MÉS FOTOS
  El Col·lectiu Öbertament celebra 15 anys amb el projecte de Biennal Lluït_Art - (foto 2)

  El regidor delegat de Responsabilitat Social i Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, acompanyat per Pau López i Teresa Girau, terapeutes i cofundadores del Col·lectiu Obertament; Rosa Mascarell, comissària d'art; i per Natàlia Planes, membre del col·lectiu, han comparegut en roda de premsa per a presentar el projecte Biennal Lluït_Art Mostra d'Art Contemporani i Outsider en commemoració dels 15 anys del Col·lectiu Öbertament, pioner en la lluita contra l'estigma de les persones amb malalties mentals.

  La gent de la comarca de La Safor pot sentir-se orgullosa de tenir un dels pocs col·lectius pioners en l'àmbit mundial d'artistes outsiders. Ara és cosa de moda, però no així en el 2003, quan mostraren per primera vegada al públic les seues obres.

  El nivell de benestar i qualitat de vida d'una ciutat es mesura en les oportunitats que tenen les persones que pateixen de poder superar la seua situació. Aquesta és la principal tasca del Col·lectiu Öbertament, la d'acollir a persones amb patiment mental d'igual a igual, des de l'experiència pròpia, i superar-se junts a través de l'expressió artística.

  Per celebrar els 15 anys de lluita contra l'estigma, el Col·lectiu Öbertament presenta les seues obres més lluïdes en una exposició que es constituirà com a biennal: Biennal @Lluït_Art 2018. En ella comptaran amb la companyia d'artistes internacionals vinguts del Japó, Estats Units, Austràlia i Europa.

  A més a més es reuniran alguns dels millors professionals de l'art outsider en una Jornada que se celebrarà en el Teatre del Raval. Estan ja confirmats Susana Blas del programa Metrópolis; l'artista Maria Bueno; Luis Saez del projecte "Que tienes debajo del sombrero", l'escriptora Lola López Mondejar; i la companyia Teatro de la Catrina amb la seua obra sobre els somnis "La onironauta". També ens vol acompanyar Ramon Gener de "This is art".

  Coincidint amb aquesta celebració, el Col·lectiu Öbertament presentarà el seu nou Carnet de "Boj@s per la Vida" amb la possibilitat de pertànyer a aquest exclusiu club. Les persones posseïdores d'aquest carnet quedaran alliberats de patrons de normalitat, tindran dret a exercir les pròpies rareses i estaran autoritzades a somiar un futur millor.

  Nahuel González ha ressaltat el compromís d'aquest Col·lectiu en l'empoderament de les persones amb malalties mentals. "Serà un any reivindicatiu. Gandia s'impregnarà d'aquesta 'bogeria' en la lluita contra l'estigma de la salut mental", ha destacat el regidor. Ha aprofitat també per a fer una crida a la ciutadania i als mitjans perquè acompanyen al col·lectiu en aquest ambiciós projecte.

  Natalia Planes ha convidat a participar a tothom en el projecte de lluita mitjançant l'adquisició del carnet "Boj@s per la vida" per tan sols 5 euros. Pau López ha destacat que el col·lectiu té un llarg recorregut. "No som normals i no volem ser-ho. Eixa expectativa està superada", ha afirmat la terapeuta. "La societat ha d'entendre la riquesa de les diferències. Que les persones tinguem dret a les nostres peculiaritats", ha assegurat per la seua banda Teresa Girau.

  Rosa Mascarell ha afirmat que és un repte aquest projecte. "El col·lectiu entén l'art com jo l'entenc", ha assegurat. "El treball mereix un reconeixement tant en l'àmbit local com comarcal, i també internacional", ha destacat amb la presència d'artistes d'arreu del món.

  Pujar