elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Es pot fumar a les terrasses dels bars?

Es pot fumar a les terrasses dels bars?
  • La llei 2/2021 no contempla la possibilitat de retirar-se la màscara per a fumar en via pública ni en l'hostaleria

L'associació Nofumadores.org valora positivament que la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat haja posat per fi sobre la taula un tema que totes les societats sanitàries, de drets civils i de consumidors porten reclamant des de l'estiu passat. El 30 de març de 2021 va entrar en vigor una llei nacional que prohibeix fumar en la via pública, al no constituir aquesta activitat un eximent per a llevar-se la màscara, com si ho és, per exemple, córrer que sí que ve reflectit en l'articulat de la llei. No obstant això, resulta fonamental que les CCAA adapten els seus decrets autonòmics a la realitat nacional, fent explícita la prohibició de fumar a les terrasses d'hostaleria acabant amb la inoperant i difícilment aplicable distància de dos metres.

Fumar en espais públics en temps de pandèmia té conseqüències. L'evidència científica ha demostrat que els aerosols poden projectar el SARS-CoV-2 a distàncies superiors als 8 metres. Quan es fuma en hostaleria cal tenir en compte que hi ha un major nombre de persones sense màscara menjant i bevent i, a més, la concentració de persones en major. Per això la mesura de prohibir fumar en terrasses per a evitar tant la possible infecció per COVID com el tabaquisme passiu, suposarà una gran millora tant per als treballadors d'hostaleria com per als seus clients. “Els hostalers han d'entendre-ho com una oportunitat per a acabar amb les controvèrsies, a l'ésser una llei sense excepcions i fàcilment interpretable es facilita el seu compliment. A més, aquesta mesura confereix qualitat als seus establiments en augmentar la seguretat enfront de la covid-19 i ajuda a combatre i reduir la pandèmia, la qual cosa és imprescindible per a la recuperació econòmica del país i del seu sector en particular.” va afirmar Raquel Fdez. Megina, presidenta de Nofumadores.org.

Nofumadores.org constreny a les Comunitats autònomes al fet que actualitzen urgentment els seus decrets reguladors, perquè s'incloga una senyalització obligatòria de la prohibició en totes les taules de les terrasses i la completa retirada dels cendrers que, encara que prohibits des d'agost encara es continuen veient en terrasses de l'algunes Comunitat Autònomes com la de Madrid. L'associació demana també que s'articule un règim sancionador per a encoratjar al compliment i la implicació de les policies locals en el seguiment del compliment de la norma. Entre les millors pràctiques que s'han vist en aquests mesos es troben Ajuntaments com el de Cadis que han implicat els seus policies locals a l'hora de, simplement, informar els establiments, la qual cosa augmenta considerablement el compliment sense necessitat de multes. Acabar amb la norma dels 2 metres de distància de seguretat per a fumar, una distància inoperant i confusa, apodera als ciutadans que saben com i quan reclamar el seu dret a no respirar un fum possible portador d'aerosols de Covid-19. El suport social a aquesta norma és majoritari i així ho demostren les quasi 150.00 signatures de la campanya de Change.org “Terrasses sense fum JA!”

En les set Comunitats Autònomes on ja s'ha fet explícita la prohibició de fumar en terrasses s'han experimentat un compliment majoritari de la mesura perquè estem en un moment en què la ciutadania comprèn aquest tipus de mesures i no per això deixa d'acudir a consumir a les terrasses, per la qual cosa no repercutirà negativament en el negoci hostaler. “La gent no va deixar d'acudir als bars i restaurants fa 10 anys quan es va prohibir fumar a l'interior dels locals i no ho deixarà de fer ara. No cal subestimar la capacitat d'adaptació dels ciutadans” va assenyalar Fernández Megina.

“La ciutadania ha de ser conscient que, amb un virus que es contagia per aerosols, el tabac no pot tenir privilegis i s'ha trobat a faltar que la Ministra Darías no haja eixit a dir-ho públicament”, sentencien des de l'associació.

Pujar