elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La fiscalitat dels instruments musicals es debatrà dijous en la Comissió de Cultura del Senat a instàncies de Compromís

La fiscalitat dels instruments musicals es debatrà dijous en la Comissió de Cultura del Senat a instàncies de Compromís
  • La iniciativa que defensarà Carles Mulet ve secundada per nombroses entitats, i insta al Govern a una rebaixa de l'IVA aplicable del 21 al 10 per cent en el termini més curt possible

La Comissió de Cultura i Esport abordarà este dijous una moció de la coalició en la qual es reclama la revisió i modificació de l'IVA aplicable a la compra d'instruments musicals. El senador de Compromís, Carles Mulet, ha explicat que “la proposta parteix dels propis músics i que podria beneficiar als més de 3,6 milions de persones que s'estima practiquen de manera habitual la música a Espanya” i ha recordat que l’actual IVA que s’aplica “és el doble que la mitjana europea, de manera que Espanya és un dels països que més grava aquests productes”.

La música és un element cultural de primera magnitud i l'instrument musical és la base de la practica musical. Els instruments musicals en cap cas són un article de luxe o oci, sinó que fonamentalment són una eina de treball per als músics. Els instruments musicals són un element bàsic en l'ensenyament dels infants i a més el seu ús és fonamental com a complement d'altres múltiples disciplines i fins i tot teràpies. Segons consultes formulades per l'Associació Nacional de Fabricants-Comerciants Importadors i Exportadors d'Instruments Musicals (COMUSICA) a la Direcció General de Tributs, es concreta que a Espanya no hi ha cap bonificació o millora en el tipus d'IVA a instruments d'ensenyament i que haurien de tenir un carácter especial els instruments musicals destinats a l'ensenyament.

Mulet ha remarcat el suport de la coalició al món de la música, ja que “la cultura és segura, és creació d'ocupació, oferta formativa, generadora d'activitats de l'oci i tractora de professionals, carreres formatives i implica directa i indirectament a molts assalariats i forma part de la idiosincràsia de moltes identitats com la valenciana”.

La petició ja ha sigut manifestada per la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM) i han sigut diferents les institucions i organismes, com la Diputació de València, els ajuntaments de València, Castelló, Llíria, Alcanar, Puçol, l'Alcúdia, Foios, Alberic, Bétera, Sant Jaume d'Enveja   o Godall, entre altres, majoritàriament per consens de les formacions polítiques representades que així ho han reivindicat.

Tan sols en territori valencià existeixen 330 societats musicals de les 1.100 que existeixen en l'Estat espanyol.

Pujar