26 d’octubre de 2020 26/10/20

Els fallers tornen als casals, amb noves normes sota el braç

Els fallers tornen als casals, amb noves normes sota el braç - (foto 1)
 • Serà necessari el control dels assistents, respectar els aforaments depenent del local, sopars de sobaquillo, tancar com a màxim a la una de la matinada, la mascareta i la distància mínima

MÉS FOTOS
Els fallers tornen als casals, amb noves normes sota el braç - (foto 2)
Els fallers tornen als casals, amb noves normes sota el braç - (foto 3)

Les comissions falleres ja coneixen el nou protocol a seguir perquè es puguen celebrar actes i reunions amb la garantia del compliment de les normes sanitàries. La pandèmia del COVID-19, com no podia ser d'una altra manera, continua afectant el col·lectiu faller. Aquest és el mateix que va patir una de les primeres decisions d'aquesta complicació sanitària, ja que l'inici va coincidir amb les dates en les quals s'anaven a celebrar les falles. El final és conegut per tots, ni foc, ni pólvora, ni música, ni els tradicionals vestits valencians pels carrers; les falles del 2020 mai es van celebrar i estan, com tota la resta d'àmbits, subjectes a com evolucione el Coronavirus.

Ahir mateix va tindre lloc una reunió entre el col·lectiu faller i festiu amb la secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, i el regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana. En aquesta posada en comú de les noves normes, es van donar a conéixer clarament quins seran els protocols que permeten celebrar novament actes tenint molt en compte la importància de la precaució sanitària davant el moment que vivim.

Com no pot ser d'una altra manera, les normes estan subjectes a patir canvis conforme transcórrega la situació sanitària, tant a nivell autonòmic com local en les diverses poblacions a les quals poguera afectar.

Les normes a seguir són les següents:

 • Permeses les reunions en les quals hi haja fins a 50 persones si l'aforament del casal així ho permet.
 • Si la reunió és de 150 persones, la comissió haurà de comunicar-ho a l'ajuntament, de la mateixa manera que si superen aqueixa xifra. Dependrà de les condicions del local i del seu aforament.
 • Si la reunió és de més de 400 persones, la Conselleria de Sanitat serà l'organisme responsable d'aprovar-lo o no.
 • Les taules han de tindre un màxim de deu persones i una separació d'un metre i mig entre cadascuna d'elles.
 • Ús obligat de la màscara higiènica, gel hidroalcohòlic, neteja del mobiliari, plats individuals, rutes d'entrada i d'eixida al casal, papereres amb tapa i pedal, restricció de l'aforament dels banys i ventilació del local.
 • En el supòsit que l'aforament no estiguera calculat de manera oficial, es prendria com a referència una mitjana d'al voltant de dos metres i mig per persona.
 • Queden prohibides les barres i han de ser sopars o menjars de sobaquillo, ja que no es pot elaborar menjar en el casal.
 • Estan permesos els assajos de ball i teatre respectant les limitacions d'aforament i evitant en la mesura que siga possible el contacte físic entre les persones.
 • S'exigeix el control d'assistència i el telèfon de contacte en cada esdeveniment per a poder dur a terme un rastreig ràpid en cas de conéixer algun positiu o brot del virus.
 • Tancament estricte del casal i de l'esdeveniment a la una de la matinada. 

Queda clar que el COVID-19 ha obligat el col·lectiu faller a reinventar-se, per la qual cosa les noves normes seran un habitual en la volta als casals i als esdeveniments.

Pujar