elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Experts confirmen que la variant òmicron encara no ha arribat a la Comunitat Valenciana

Experts confirmen que la variant òmicron encara no ha arribat a la Comunitat Valenciana
  • Les darreres anàlisis de les aigües residuals descarten la seua presència encara que sí que preocupa: “Hem d'estar alerta, no alarmats”

L'aparició d'una variant nova de coronavirus, òmicron, ha posat en alerta els vacunòlegs i genera molts dubtes sobre la seua gravetat, transmissió i afecció a les persones vacunades.

Aquest dilluns diversos experts del Programa Valencià de Recerca Vacunal Covid-19 han donat respostes importants a aquests i molts altres dubtes que sorgeixen entre la població valenciana. I la conclusió l'ha fet Iñaki Comas, investigador de l'Institut de Biomedicina de València (IBV) CSIC i codirector del consorci SeqCovid-Spain, centrat en la investigació de les variants del coronavirus: “Hem d'estar alerta, no alarmats”.

I és que encara se sap poc d'aquesta variant, que s'està estenent ràpidament i ja ha arribat a alguns països d'Europa: “No podem dir que siga més transmissible que la variant delta perquè encara no tenim dades. […] Sí que ens preocupa que és una variant que té les característiques de moltes variants juntes com és una major transmissibilitat i la reducció d'anticossos per al control de la malaltia”.

A les aigües de la Comunitat Valenciana, segons les dades facilitades pels experts, fins a la setmana passada no s'ha detectat cap presència d'òmicron.

Quina és la situació actual a la Comunitat Valenciana?

La situació en aquests moments no té res a veure amb la que estàvem vivint ara fa un any: “Les taxes de contagis estan molt per baix, però sobretot les d'ingressos i defuncions, que no tenen res a veure”, ha aclarit el Doctor Salvador Peiró, investigador serveis Salut i Farmacoepidemiologia a Fisabio. I això és gràcies a la vacunació, especialment entre els més grans de seixanta anys que són els que amb més gravetat patien la malaltia.

En qualsevol cas, sí que hi ha un “creixement sostingut de casos, molt lent en ingressos i ucis”, reconeixen els experts. De moment, el que sí que és clar és que es mantindran les mesures com mascaretes, ventilació i distància, així com l'exigència del passaport covid que acaba d'aprovar el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana.

Si aquest creixement sostinguts de contagis segueix en augment, els experts creuen que caldrà augmentar les restriccions: “No arribarem als confinaments de l'any passat però sí que tocarà passar a grans com a tancaments de locals a certes hores i tocs de queda com està passant a altres països d'Europa”, aclareix Salvador Peiró.

En qualsevol cas, el que passe els propers dies serà determinant per veure si aquest Nadal podrà ser tan “normal” com molts estaven esperant: “En les properes setmanes serà molt determinant per veure les mesures que calgui prendre per Nadal”.

Pujar