24 de setembre de 2020 24/9/20

EUPV: “El govern Central continua sense prendre mesures efectives per ajudar al camp valencià”

  El diputat d'EUPV al Congrés, Ricardo Sixto, presentà una pregunta al govern Central perquè valorés l’impacte que està tenint l’acord comercial signat per la UE i Sudàfrica, en vigor des del 2016, sobre el sector agrícola valencià i la resta de l’Estat. "És necessari que totes les administracions comencen a responsabilitzar-se i es prenguin mesures, no podem estar esperant a veure què passa els següents anys perquè això seria la ‘mort’ del sector”, ha afirmat Sixto.

  El representant de la formació d'esquerres a la Cambra Baixa ha denunciat en diverses ocasions com està afectant aquest acord comercial als citricultors valencians. La primera part de la campanya ha estat desastrosa per als agricultors de la nostra Comunitat, gran part conseqüència d’aquest acord comercial. Milers de mandarines s’han quedat sense recollir degut a la saturació dels mercats pels cítric de Sudàfrica.

  El diputat d’esquerres ha instat al Govern espanyol no sols a que valore aquest acord sinó també a considerar la necessitat que la UE el revise pels efectes que està tenint sobre els productes cítrics europeus. “Ens sorprèn que el Govern considere que encara no ha passat el temps suficient i que encara ens hem d’esperar més temps per veure l’evolució de les relacions comercials davant aquest escenari. Quan de temps ens hem d’esperar? Quantes pèrdues més s’han de tindre?”, diu Sixto.

  Segons el Govern s’instarà a la Comissió Europea a que faça un estudi per valorar l’impacte. També expliquen que existeix una clàusula de salvaguarda establerta en l’article 34 de l’acord, amb la qual es podria donar marxa enrere a alguna de les concessions. Però entenen que encara no existeixen prou dades objectives per revisar l’acord comercial.

  Per a Ricardo Sixto, “no poden reconèixer que existeix una situació de desequilibri i decidir esperar-se. Tampoc pretendran solucionar-ho aplicant mesures com retirar cítrics, retirar el producte no és suficient. El govern ha de prendre mesures més efectives, no pot esperar més temps ja que això podria tindre efectes massa negatius sobre els milers llocs de treball que estan en joc i ja no tindria marxa enrere”.

  Per això, “anem a seguir donant suport als sindicats agraris i a exigir al Govern Espanyol que demane a la Comissió que es revise aquest acord comercial i que no esperen a que la situació siga irreversible", conclou Ricardo Sixto.

   

  Pujar