30 de novembre de 2020 30/11/20
ENTREVISTA

Un enginyer de Nules aspira a restaurar la catedral de Notre Dame

Un enginyer de Nules aspira a restaurar la catedral de Notre Dame - (foto 1)
  • Fran Canós ha dissenyat un projecte que ha sigut seleccionat entre els deu millors -dels 300 presentats- per a rehabilitar l'emblemàtica construcció que es va cremar fa uns mesos

MÉS FOTOS
Un enginyer de Nules aspira a restaurar la catedral de Notre Dame - (foto 2)
Un enginyer de Nules aspira a restaurar la catedral de Notre Dame - (foto 3)
Un enginyer de Nules aspira a restaurar la catedral de Notre Dame - (foto 4)
Un enginyer de Nules aspira a restaurar la catedral de Notre Dame - (foto 5)

Notre Dame és un símbol, i com tot símbol és intocable. Per això, s'hauria de reconstruir tal com era abans del fatídic incendi del dia 15 d'abril de 2019. Aquesta és la idea que defensa Fran Canós i que li ha portat a posicionar-se entre els deu seleccionats per a dur a terme la rehabilitació de la catedral de Notre Dame.

Aquest enginyer valencià, concretament de la localitat castellonenca de Nules, ha presentat una proposta que es basa en mantindre l'essència original de la catedral, encara que amb algunes novetats. Totes elles, també com es va inspirar per a dur-ho a terme i com és el procés de selecció que podrà acabar amb un somni complit per a ell, ens ho explica en aquesta entrevista que ha concedit a elperiodic.com:

En primer lloc, enhorabona per aquesta gran notícia. Te l'esperaves?

La veritat que no, està sent un somni per a mi. No pare d'atendre periodistes i a amics i familiars que em criden per a donar-me l'enhorabona. Encara ho estic assimilant.

No solament has sigut seleccionat entre les cinquanta millors propostes per a restaurar la capital sinó que el propi Independent et situa ja en el top ten.

Així és. La meua proposta el que pretén és defensar la idea original. Com a símbol que és la catedral i el monument més visitat d'Europa, s'ha de mantindre la seua essència.

Explica'ns a grans trets en què consisteix el teu projecte.

L'objectiu és reconstruir la catedral de Notre Dame tal com era abans de l'incendi, tant la nau en forma de creu com l'agulla que és el que es va cremar. En la meua proposta, per cada contrafort que hi ha en Notre Dame, genere un trenat corb d'una pedra similar a la que hi ha actualment. No podem utilitzar la mateixa perquè era la que hi havia en la pedrera l'any 1.100 i ja no està però sí una similar. A més, aquesta corba de trenat només es pot fer amb tecnologia actual pel tema de corbar la pedra, això antigament no es podia fer.

Per tant combines tradició amb tecnologia actual.

Això és, hi ha una fusió agafant tecnologia nova amb un disseny antic. Tot això ho integrem. Al final, la meua intenció és que quan la gent ho veja no sàpia on està el meu disseny perquè està ben integrat estèticament.

Què seria per a tu convertir-te en l'autor d'aquesta rehabilitació?

Un somni i un repte, per descomptat. Seria necessari envoltar-te d'un bon equip, estudiar la viabilitat i tindre en compte molts factors.

I fins que aqueix moment puga arribar, com funciona el procés de selecció?

Durarà unes setmanes. Al setembre la plataforma mundial d'Arquitectura Archdaily, que ha llançat el concurs, presentarà les propostes i les més votades seran traslladades al govern francés. Ell és qui té l'última paraula i decidirà si tria algun dels projectes proposats.

Entre els quals podria estar el teu… Moltes gràcies per l'entrevista i molta sort.

Pujar