Castellano

L'ocupació hotelera supera el 60% al juny a Elx, però no és suficient

L'ocupació hotelera supera el 60% al juny a Elx, però no és suficient
  • El mes passat va ser el que va registrar la millor taxa i la dada més positiva des que va començar la pandèmia, però està lluny de les xifres de 2019

La pandèmia del covid-19 continua causant estralls en el sector turístic, en aquest cas, en el sector hoteler d'Elx, ja que el mes de juny passat es queda molt lluny d'acostar-se a la taxa que es va realitzar en el mateix període però en 2019. A pesar que el juny passat ha sigut el mes amb millor taxa d'ocupació hotelera de l'any amb un 63,6% i també la dada més positiva des que va començar la pandèmia, la diferència amb juny de 2019 és molt inflada. El començament de l'estiu en aquell any es va saldar amb una taxa del 85,7%, és a dir, 22,1 punts percentuals més.

La lleugera millora de l'escenari ha provocat que les xifres de rendibilitat seguisquen la línia ascendent que es va iniciar al febrer i registren el seu màxim anual, que també és el valor més elevat des de la irrupció de la pandèmia. Així, el preu mitjà per habitació se situa en 54,44 euros, la qual cosa suposa 5,39 euros per damunt de maig. No arriba, no obstant això, a la dada de juny de 2019, que va ser de 56,39 euros.

El progrés dels indicadors turístics es relaciona fonamentalment amb dos aspectes. D'una banda, l'avanç en la campanya de vacunació contra la Covid-19 i la positiva evolució de la pandèmia al llarg de juny, que va suposar una retirada generalitzada de restriccions als viatges, tant en l'àmbit domèstic com europeu. Per un altre, la programació d'esdeveniments a la ciutat, que han aconseguit impulsar els viatges a Elx des de diferents llocs de la geografia nacional, sobretot en cap de setmana. Així, el campionat autonòmic de l'especialitat de ball esportiu Fit Kid, es va celebrar a Elx els dies 5 i 6 de juny; els dies 17,18 i 19 va tenir lloc el congrés de cirurgia FACOELCHE; el dia 19 es va celebrar el Campionat d'Espanya de Gimnàstica Rítmica–FEDDI 2021; finalment, del 25 al 27 es va organitzar a la ciutat la superfinal del Waterpolo Kids Tour.

Dades d'Espanya

El context turístic nacional continua oferint signes de recuperació, però lluny encara de les xifres prepandémicas. Amb informació estadística corresponent a maig, les pernoctacions retrocedeixen un 77,4% respecte a maig de 2019. La despesa turística efectuada per la clientela internacional cau un 82,9% respecte a maig de 2019 i la tarifa mitjana se situa en 75,89 euros.

Quant a les dades de trànsit aeri, l'aeroport d'Alacant-Elx Miguel Hernández ha registrat al juny 405.799 passatgers, un -73,6% menys que al juny de 2019.

En conjunt, aquestes xifres evidencien que la recuperació del turisme a Elx avança mes a mes, però a un ritme modest, encara condicionat per les nombroses incerteses que acompanyen l'evolució de la pandèmia. Malgrat les positives dades de vacunació i de la posada en marxa definitiva del Certificat Verd Digital, els mercats turístics internacionals segueixen molt minvats. El temor pel creixement de la variant delta a Espanya frena les arribades d'europeus i el mercat nacional, encara que notablement més actiu, no suma prou perquè les xifres se situen en les pròpies d'un estiu convencional.

La incertesa fa que el client vacacional contracte el seu viatge a última hora i que es produïsquen cancel·lacions cada vegada que es publiquen notícies sanitàries negatives. En aquest marc d'inseguretat, els desplaçaments per a acudir a esdeveniments, sobretot esportius, conformen un dels segments que millors perspectives ofereixen en el curt termini.

Pujar