17 de gener de 2021 17/1/21

L'Hospital d'Elx col·labora en el desenvolupament del primer tractament en injeccions per al VIH

L'Hospital d'Elx col·labora en el desenvolupament del primer tractament en injeccions per al VIH - (foto 1)
  • Ha participat en dos assajos clínics d'importància mundial

La Unitat de Malalties Infeccioses de l'Hospital General Universitari d'Elx ha vist reconeguda la seua activitat investigadora, concretament per la seua destacada participació en dos assajos clínics per al desenvolupament del primer tractament contra el VIH que s'administra en injeccions mensuals o bimensuals que substitueixen als comprimits.

La Unitat, dirigida per la doctora Mar Masiá, ha sigut acreditada per la Food and Drug Administration (FDA), la prestigiosa agència del govern dels Estats Units encarregada de la regulació de medicaments i aliments. L'avaluació positiva de la FDA confirma la qualitat en el desenvolupament dels 2 assajos clínics amb el fàrmac, en els quals participen 19 pacients de la Unitat il·licitana des de fa 3 anys.

Assajos internacionals

Els assajos són de caràcter internacional. En un d'ells, Flair, participen un total de 131 hospitals a nivell mundial, 19 dels quals són espanyols. En l'altre assaig, Atles, participen 115 centres del món, 14 d'ells espanyols.

L'objectiu principal de tots dos assajos ha sigut avaluar els resultats després d'1 any de tractament per al VIH mitjançant injeccions, que ha sigut altament eficaç. Està previst que els pacients romanguen amb el tractament fins que el fàrmac s'haja comercialitzat, alguna cosa que es preveu que succeïsca en breu als EUA i posteriorment seguirà el mateix procediment a Europa. Els especialistes estimen que probablement a Espanya encara tardarà diversos mesos a estar disponible el fàrmac.

Resultats

La doctora Masiá explica que “els resultats dels assajos han demostrat que el tractament de VIH mitjançant injeccions és igual d'eficaç que el tractament convencional per via oral, que ja de per si mateix té una eficàcia molt alta, però amb l'avantatge que els pacients estan més satisfets amb les injeccions”.

“El motiu és que als pacients els resulta molt més còmode posar-se una injecció al mes, o cada dos mesos, que haver de prendre un tractament oral diàriament amb tots els avantatges que suposa”, contínua.

“Entre aquests avantatges destaquen la dependència del record, és a dir, el no haver de recordar diàriament la presa del comprimit, la qual cosa al mateix temps els recorda que tenen la infecció, la confidencialitat, i sobretot la llibertat de moviments ja que posar-se una injecció mensual o bimestralment permet realitzar viatges o eixides improvisades sense estar pendent diàriament del tractament”, conclou l'especialista.

Per part seua, el doctor Félix Gutiérrez, cap de servei de Medicina Interna, del qual forma part la Unitat de Malalties Infeccioses, explica que “aquest aval de la FDA constitueix una fita per a la Unitat i destaca la importància que l'Hospital General Universitari d'Elx haja contribuït al desenvolupament d'una teràpia tan innovadora per a tractar el VIH”.

Pujar