elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El jaciment de l'Alcúdia es vesteix de gala per a commemorar el 25è aniversari de la incorporació a la Universitat d'Alacant

El jaciment de L'Alcúdia
El jaciment de L'Alcúdia
  • A més d’estrenar senyalització i itineraris, els actes commemoratius de la creació de la Fundació Arqueològica inclouen l’edició d’un llibre commemoratiu i la creació d’una sala expositiva al MUA, entre altres accions

MÉS FOTOS
El jaciment de l'Alcúdia es vesteix de gala per a commemorar el 25è aniversari de la incorporació a la Universitat d'Alacant - (foto 2)
El jaciment de l'Alcúdia es vesteix de gala per a commemorar el 25è aniversari de la incorporació a la Universitat d'Alacant - (foto 3)
El jaciment de l'Alcúdia es vesteix de gala per a commemorar el 25è aniversari de la incorporació a la Universitat d'Alacant - (foto 4)
El jaciment de l'Alcúdia es vesteix de gala per a commemorar el 25è aniversari de la incorporació a la Universitat d'Alacant - (foto 5)

El vicerector d’Investigació de la Universitat d’Alacant, Juan Mora; el director científic de L’Alcúdia, Javier Jover, i la regidora de l’Ajuntament d’Elx, Marga Antón, han sigut els encarregats de presentar aquest matí la programació commemorativa del 25 aniversari de la creació de la Fundació Arqueològica L’Alcúdia en un acte que s’ha celebrat a les instal·lacions del jaciment.

Juan Mora ha destacat que «han sigut 25 anys de treball constant, per part del seu patronat, la comissió executiva, la comissió científica, la direcció i equip humà de L’Alcúdia, amb una trajectòria centrada en la gestió integral de la recerca, la conservació, la difusió i la promoció social d’un llegat patrimonial d’un valor arqueològic, històric i cultural enorme». Per part seua, l’edil il·licitana, Marga Antón, ha apuntat la «importància del jaciment arqueològic de l’Alcúdia, no solament per a la recerca arqueològica i el potencial científic, sinó també com a important revulsiu econòmic per a la ciutat d’Elx pel seu valor patrimonial, cultural i turístic».

El director científic del jaciment, Javier Jover, ha subratllat la importància del jaciment per a la recerca i per a la formació. Jover ha explicat les iniciatives que es duran a terme amb motiu de la commemoració del vint-i-cinc aniversari de la creació de la Fundació Arqueològica L’Alcúdia. Entre altres accions ha destacat «l’adequació i posada en valor de noves zones arqueològiques amb la creació de nous itineraris visitables que donaran l’oportunitat als visitants de conèixer noves zones en les quals hem treballat i, d’una altra banda, l’edició d’un llibre commemoratiu en què es donaran a conèixer, entre altres qüestions, els avanços en les recerques realitzades pels grups que han excavat al jaciment els darrers anys».

Vint-i-cinquè aniversari

La Universitat d’Alacant ha programat una completa sèrie d’activitats i accions per a commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la creació de la Fundació Arqueològica L’Alcúdia que comencen avui mateix amb la presentació del programa i la inauguració dels nous itineraris i la senyalística, i acabaran el 2 de desembre amb una gala commemorativa al Museu de l’Alcúdia.

Des d’avui es poden visitar les noves zones arqueològiques en l’àrea nord-occidental de jaciment previstes en el Pla Director i que han quedat integrades en el recorregut. En concret, els visitants tindran l’oportunitat de conèixer la muralla romana, les termes occidentals, les cases ibèriques, casa de l’orfebre i el clavegueram. L’itinerari disposa d’un nou plafó informatiu que s’incorporarà, de manera progressiva, a totes les zones visitables del jaciment. Zones, que a més, tenen instal·lades noves càmeres de videovigilància per a incrementar la seguretat del jaciment.

El dia 3 de novembre, el MAHE acollirà la presentació del llibre La Fundación La Alcudia de Investigación Arqueológica. 25 años creando patrimonio, editat per Javier Jover i Alejandro Ramos i publicat pel Servei de Publicacions de la UA. Una obra dedicada a divulgar el treball desenvolupat per la Fundació L’Alcúdia i a presentar els principals resultats obtinguts pels projectes de recerca promoguts des del Vicerectorat d’Investigació des del 2017 fins a l’actualitat. El llibre té 232 pàgines, integrat per 17 capítols en tres blocs, en què han participat 29 autors de les universitats d’Alacant, Múrcia, membres de la Fundació L’Alcúdia i col·laboradors habituals com l’Associació d’Amics de l’Alcúdia, ASADILA.

En el marc de la commemoració, es desenvoluparà el XVIII Curs sobre Arqueologia Il·licitana, els denominats luens de l’Alcúdia que, com el nom indica, tindran lloc tots els dilluns del mes de novembre a partir del dia 8. Es tracta d’un cicle de conferències que es durà a terme al Centre de Congressos Ciutat d’Elx i que aquesta vegada estarà dedicat als resultats obtinguts en els projectes de recerca duts a terme al jaciment d’ençà del 2017.

Una altra de les iniciatives previstes en la programació del vint-i-cinc aniversari és l’adequació d’un nou espai expositiu al Museu de la Universitat d’Alacant (MUA), fruit de la remodelació i ampliació de la sala L’Alcúdia del MUA creada el 2013. La nova sala, que es dedicarà a l’exposició dels projectes d’investigació desenvolupats els últims anys, comptarà amb tres petits mosaics romans de paret procedents de la vil·la romana d’Algorós (Elx). Es tracta d’una luxosa vil·la situada prop de l’Alcúdia, i els mosaics, acabats de restaurar, es podran veure a la Universitat d’Alacant gràcies a un acord amb el Museu Arqueològic Nacional.

La promoció i divulgació de les recerques de l’Alcúdia també ocupa part de les activitats dissenyades amb motiu de l’efemèride. Així, està previst participar en destacats fòrums científics com en Congrés Internacional Small Towns: «Una realitat urbana a la Hispània romana», que se celebra al Marq, en el qual les professores Mercedes Tendero Porras i Ana María Ronda Femenia presentaran una comunicació dedicada a l’urbanisme i el seu desenvolupament en aquesta zona.

Pujar