23 de setembre de 2020 23/9/20

La directora general de Formació Professional destaca l'aposta clara de la Conselleria pels ensenyaments esportius

La directora general de Formació Professional destaca l'aposta clara de la Conselleria pels ensenyaments esportius - (foto 1)

  La directora general de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, Marina Sánchez, ha assistit a l'acte de presentació d'inici del curs del bloc específic del cicle inicial del grau mitjà dels Ensenyaments Esportius de Règim Especial, en l'especialitat dels esports de Muntanya i Escalada a la Universitat Miguel Hernández d'Elx.

  Durant la seua intervenció, la directora ha destacat que "des de la Conselleria estem fent una aposta clara per l'ensenyament esportiu, tant pel que fa a l'oferta pública com pel que fa la col·laboració amb les diferents federacions esportives, com és el cas que ens ocupa hui. D'aquesta forma podem crear una oferta formativa consistent i pròxima a les necessitats del sistema esportiu. En definitiva, volem que la formació esportiva tinga l'estatus que es mereix".

  Les titulacions en ensenyaments esportius tenen com a finalitat preparar l'alumnat per a l'exercici de la seua activitat professional en escoles i centres d'Iniciació Esportiva, patronats de l'esport, empreses de serveis relacionades amb l'activitat física i l'esport, en clubs, associacions i federacions esportives i en activitats extraescolars de centres docents.

  L'accés a aquests ensenyaments es realitza a través de proves per a les persones que no disposen del títol acadèmic requerit. Aquestes proves d'accés són equivalents a les de Formació Professional.

  Titulacions d'ensenyaments esportius al territori valencià

  En aquests moments al territori valencià hi ha aquestes titulacions d'Ensenyaments Esportius de Règim Especial: Futbol, Futbol sala, Atletisme, Bàsquet, Handbol, Esports d'hivern, Muntanya i escalada, Piragüisme, Espeleologia, Hípica, Vela, Busseig esportiu, Esgrima, Judo i defensa personal i Salvament i socorrisme.

  Per a accedir a aquestes, s'han de complir una sèrie de requisits d'accés, tant de generals com d'específics, segons el cicle al qual es desitja accedir i el seu nivell.

  Aquests ensenyaments s'estructuren en tres cursos o nivells, agrupats en dos graus: Grau Mitjà - Nivell I; Grau Mitjà - Nivell II (conduent al títol de Tècnic); i Grau Superior - Nivell III (conduent al títol de Tècnic Superior).

  Totes les modalitats esportives, dins de cada curs, compten amb bloc comú, bloc específic i bloc de Formació Practica.

  A més, les titulacions de Tècnic Esportiu donen accés als estudis de tècnic esportiu superior i als de Batxillerat (qualsevol modalitat).

  Les titulacions de Tècnic Esportiu Superior donen accés a les següents branques d'estudis universitaris: Ciències Socials i Jurídiques i Ciències de la Salut.

  Així mateix, aquests ensenyaments es poden homologar i convalidar amb altres titulacions esportives com ara Diplomat en Educació Física, Llicenciat en Educació Física, Mestre en Educació Física, Tècnic en Conducció d'Activitats Fisicoesportives en el Medi Rural i Tècnic Superior en Animació d'Activitats Físiques i Esportives.

  La Conselleria d'Educació ha oferit en el curs 2016-2017, sis noves titulacions d'ensenyaments esportius de règim especial com a resposta a la gran demanda de cursar estudis de modalitats tan sol·licitades com ara Atletisme, Bàsquet o Futbol. D'altra banda, en les modalitats de Busseig, Salvament i Socorrisme, també s'ha tingut en compte la necessitat de cobrir llocs de treball relacionats amb el turisme de costa. En el cas de la modalitat d'Esgrima és gràcies al fet que els valencians i les valencianes som pioners en aquest esport.

  En total, per al curs 2016-2017 s'ofereixen un 168 noves places, que unides a les 420 places ja oferides, suposen un increment de més del 25% de places públiques a aquests ensenyaments.

  D'aquestes 168 places, 30 corresponen a la modalitat de Futbol, 22 a Salvament i Socorrisme, 50 a Esgrima, 22 a Busseig, 22 a Atletisme i 22 a Bàsquet.

  En l'actualitat, les modalitats esportives ja implantades són: Hípica, Vela, Muntanya, Futbol i Futbol Sala, amb una oferta de 420 places, i totes aquestes es realitzen al CIPFP Al Complex Educatiu de Xest. Cal destacar que les modalitats d'Hípica, Vela i Muntanya es realitzen en col·laboració amb les federacions corresponents.

  Pujar