8 de març de 2021 8/3/21

El COVID-19 provoca una “greu” baixada del 20% en l'ocupació hotelera d'Elx durant el 2020

El COVID-19 provoca una “greu” baixada del 20% en l'ocupació hotelera d'Elx durant el 2020 - (foto 1)
  • El mes de desembre ha protagonitzat el pitjor registre de l'any per les dures restriccions provocades per la pandèmia

Les conseqüències que està generant la pandèmia del Coronavirus en el sector turístic és rellevant, tant que la baixada percentual de l'ocupació hotelera s'ha vist greument afectada.

Això ocorre, de manera directa, en la situació de la ciutat d'Elx, on precisament és l'ocupació hotelera la que ha caigut fins a un 20% al llarg de l'any 2020. El motiu principal, com no pot ser d'una altra manera amb el descoratjador panorama del virus, es deu a la pandèmia i a les estrictes restriccions imposades en el territori valencià amb la finalitat de frenar la propagació dels contagis i intentar controlar la malaltia.

Concretament l'últim mes de l'any 2020 ha sigut per als establiments hotelers il·licitans el colofó a un any negre per al turisme.

Amb una taxa d'ocupació del 37,9%, desembre signa la pitjor dada de l'exercici, 9,3 punts percentuals per davall del valor del mateix mes de 2019.

En el còmput anual, la mitjana mensual (calculada sobre els nou mesos que els establiments han pogut estar operatius) a penes aconsegueix el 54,7%, a 19,7 punts percentuals de distància del 74,5% amb què va tancar 2019.

Tot això a pesar que una part notable de la planta hotelera roman tancada des d'el mes de març passat, quan va començar la pandèmia del Coronavirus.

D'altra banda, la qüestió de la rendibilitat tampoc ha eixit millor parada.

La xifra que indica els ingressos mitjans per habitació disponible s'ha conformat al desembre amb 48,21 euros, 1,31 euros per davall del registre de desembre de 2019, si bé supera en 0,97 euros el del mes anterior.

Per al conjunt de l'any 2020, la mitjana mensual se situa en 49,79 euros per habitació, 4,15 euros menys que el còmput de 2019.

El sector, tal com indica l'Associació d'Empreses Turístiques d'Elx, considera que “ha sigut impossible rendibilitzar la Nit de cap d'any i la resta de dates nadalenques a causa de les restriccions decretades en l'últim moment, que han tirat al trast no sols les inversions promocionals prèvies, sinó també les contractacions i aprovisionaments realitzats per a atendre els esdeveniments propis del Nadal”.

Comparació nacional

El succeït a Elx està en sintonia amb el que ve ocorrent en el conjunt d'Espanya i resta de Comunitat Valenciana. Les dades nacionals de pernoctacions per a novembre registren una variació negativa del 84,48% respecte al mateix mes de 2019 i el grau d'ocupació per plaça es redueix en un 69,04%.

Els passatgers de l'Aeroport Alacant-Elx per a novembre registren una caiguda del 88,0%, mentre que l'acumulat fins a aqueix mes és també negatiu i cau en un 74,5%.

El sector hoteler el té clar: “Unes ocupacions tan baixes i amb una rendibilitat per habitació minvada són l'expressió més evident de la impossibilitat se sostindre els negocis en peus sense ajuda externa”.

El començament de 2021, marcat pel temporal Filomena que ha paralitzat tot el país i anul·lat els viatges d'empresa, únics clients actuals, unit a la mala evolució de la pandèmia, anticipa mesos de restriccions a la mobilitat, tant en l'àmbit intern com en l'internacional.

“El risc de tancament definitiu dels negocis és creixent i només un pla d'ambiciós de suport per part de les administracions, centrat en les ajudes directes i la reducció dràstica de les càrregues socials i fiscals, permetrà assegurar que al final del primer semestre els establiments puguen estar en condicions d'afrontar la recuperació”, detalla l'Associació d'Empreses Turístiques d'Elx.

Pujar