elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís demana en una moció al Senat el suport i implicació del Govern amb la promoció i salvaguarda del Palmerar d’Elx

Compromís demana en una moció al Senat el suport i implicació del Govern amb la promoció i salvaguarda del Palmerar d’Elx - (foto 1)
  • Mulet remarca que “ningú es qüestionaria que un palmerar com aquest rebera ajudes de l'Estat si estiguera a Barcelona o a Madrid. Per què no a Elx?”

Compromís ha registrat al Senat la moció perquè es debata el suport del Ministeri de Cultura al Palmerar d’Elx, considerat el major d'Europa i un dels majors del món, d'època musulmana i que compta amb exemplars que superen els 300 anys d’edat. En la proposta es reclama que el Ministeri de Cultura òbriga una línia de finançament fix per a la salvaguardia, manteniment i protecció del Palmerar d’Elx. 
 
Per al senador Carles Mulet, que ha traslladat la petició local després de la seua recent visita al Camp d’Elx, “aquest palmerar, declarat Patrimoni de la Humanitat i Obra Mestra del Patrimoni Oral i Intangible de la Humanitat per la Unesco, reuneix tots els requisits per a obtenir un suport estatal que el protegisquen dels perills sanitaris que poden aguaitar a un conjunt tan impressionant com aquest”. Així ha assenyalat que “ningú es qüestionaria la idoneïtat d'una línia d'ajudes per a un conjunt com aquest si estiguera a Madrid o Barcelona, per la qual cosa no veiem motiu perquè no s'invertisca a Elx i el ministeri d'Agricultura invertisca en la lluita contra les plagues que, com les del morrut roig, amenacen la seua supervivencia”, ha dit.
 
El Misteri d’Elx o la Festa i el Museu de Puçol, junt al palmerar, constitueixen els tres reconeixements UNESCO d'Elx. “Este municipi ha demostrat estar a l'alçada quant a la conservació i salvaguarda dels seus béns més preuats. Elx ha mantingut, cuidat i protegit el palmerar sense pràcticament ajuda i el que volem amb aquest debat en el si de la comissió de Cultura del Senat és posicionar a tots els grups a favor de la protecció dels valors culturals que han fet gran als municipis i que aqueixa labor tan important siga una responsabilitat compartida”, ha afegit.
 
La proposta també reclama que Turisme promocione el Palmerar en la seua oferta.

Pujar