2 de desembre de 2020 2/12/20

Cebrián: 'L'actiu més important que podem aportar al camp es el coneixement'

Cebrián: 'L'actiu més important que podem aportar al camp es el coneixement' - (foto 1)

  "L´actiu més important que podem aportar al camp és el coneixement", ha manifestat la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en la clausura del XI Congrés de l'Associació Espanyola d'Economia Agrària que s'ha celebrat en Elx. Ho ha fet amb relació amb una reflexió sobre allò que aporta l'economia agrària al sector i agroalimentari, al desenvolupament econòmic, a la política i a la millora de la nostra societat.

  Per açò, ha destacat la importància d'aquest congrés, que per primera volta se ha celebrat en la Comunitat Valenciana. Elena Cebrián, que ha compartit la cloenda amb el rector de la Universidad Miguel Hernández, Jesús Tadeo, i la regidora de l'Ajuntament d'Elx, Esther Díez, ha subratallt l'oportunitat del lema d'aquesta edició, dedicat als "sistemes alimentàris i el canvi global des del Mediterràni". En este sentit, ha assenyalat la diversitat dels sistemes agroalimentàris mediterrànis, caracteritzats per una agricultura, un paisatge i un territori singulars.

  En aquest marc, Elena Cebrián ha valorat les grans fortaleces del sistema agroalimentàri valencià. "Som coneguts per la qualitat dels nostres productes, així com per la capacitat de mantener una oferta regular al llarg de l'any, a uns mercats cada volta més exigents", ha assenyalat. Ho ha atribuit a unes condicions agroclimàtiques excel.lents i a la riqueza en diversitat vegetal, així como al coneixment tradicional atresorat pel nostre sector.

  No obstant, "ens enfrontem a grans reptes". A banda de les dificultats estructurals o les conseqüències de d'un ajust forçòs, "altres desafiaments són conseqúència de la globlalització", com és el cas de lacompetència creixent en els mercats o el risc cada volta major de plagues i malalties". L'agricultura, ha afegit, ha d'adaptarse al repte del canvi climàtic, un dels temes que ha centra testes jornades, "però també pot oferir solucions".

  Per a aconseguir-ho, són necessaries inversions, investigació i innovació, i aixi poder continuar produint "amb els mateixos nivells, sinò majors, de qualitat i quantitat", amb productes respectuosos amb el medi ambient i saludables per als consumidors. També oferint condicions justes de vida i treball a les persones vinculades al sector, "ací i fora de les nostres fronteres".

  Para construir l'agricultura del futur, cap a formes de producció i consum més ecològiques i sostenibles, és necessari, ha assegurat la consellera, impulsar la investigación i restaurar els ponts amb les institucions liders en investigació innovació, i en particular les universitats valencianes, implicades en l'organització d'aquest congrés que s'ha celebrat en la Universidad Miguel Hernández d'Elx.

  Pujar