elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Casal d’Elx acull la presentació del llibre “Tupamaros. Del fusell al Parlament”

El Casal d’Elx acull la presentació del llibre “Tupamaros. Del fusell al Parlament”
  • L’acte tindrà lloc el proper dijous 9 de febrer a les 19.00 h al Casal Jaume I d’ACPV d’Elx (carrer Sant Jordi, 2)

Com va passar Pepe Mujica, la celebrada figura de l’esquerra mundial, de formar part d’un moviment guerriller a ser president de l’Uruguai? Qui eren els “tupamaros”? Què poden aprendre les esquerres valencianes de l’experiència uruguaiana?

A totes aquestes preguntes pretén respondre l’obra Tupamaros. Del fusell al Parlament, que repassa la història del principal grup armat i connecta l’onada revolucionària llatinoamericana dels anys 70 amb l’auge de la Marea Rosa dels primers 2000. Un recorregut sintètic i global, entre la investigació històrica i l’assaig polític, que analitza els 50 anys d’història del Movimiento de Liberación Nacional - Tupamaros (MLN-T), des de la seua fundació el 1966 fins al final de la presidència de Mujica al govern d’Uruguai. L’obra, que ja va per la segona edició, suma un pròleg de l’exsenadora i expresidenta del Parlament uruguaià Lucía Topolasky, i un epíleg del diputat Íñigo Errejón.

L’historiador Vicent Galiana i Cano (Callosa d’en Sarrià, 1992) explica en el llibre com aquest moviment va fer la transició de les armes a les urnes, des d’on catapultà Pepe Mujica a la presidència el país, passant per la presó i l’exili. A més, hi fa un repàs per les polítiques que dugué a terme durant el seu mandat, com l’augment dels salaris i les pensions, la disminució de l’atur a mínims històrics, la reducció de l’analfabetisme, la instauració del matrimoni homosexual i la despenalització de l’avortament, entre altres.

Una oportunitat per a conéixer de primera mà la història d’un dels processos revolucionaris més fascinants de les últimes dècades i traçar reflexions per a alimentar els projectes emancipadors a casa nostra.

Pujar