Castellano

Descobreixen a Elda un dels refugis antiaeris de la Guerra Civil més grans del Vinalopó Mitjà

Descobreixen a Elda un dels refugis antiaeris de la Guerra Civil més grans del Vinalopó Mitjà
  • La infraestructura està en perfecte estat i compta amb més de 400 metres de galeries que discorren en direcció a lesglésia de Santa Anna i la Plaça de lAjuntament

MÉS FOTOS
Descobreixen a Elda un dels refugis antiaeris de la Guerra Civil més grans del Vinalopó Mitjà - (foto 2)

L'alcalde d'Elda, Rubén Alfaro, ha anunciat avui que els treballs que s'estan fent per a la remodelació de la Plaça de Dalt han tret a la llum un refugi antiaeri de la Guerra Civil. El regidor eldenc ha estat acompanyat durant la compareixença pels regidors de Serveis Públics Sostenibles, José Antonio Amat, i de Patrimoni, Amado Navalón, així com pel professional encarregat del seguiment arqueològic de l'obra de la Plaça de Dalt, José David Busquier, i l'arqueòleg municipal, Juan Carlos Márquez.

Alfaro ha explicat que “es tracta d'una notícia molt important relacionada amb el patrimoni històric de la nostra ciutat i que, personalment, m'ha emocionat. Teníem identificat el cementiri musulmà en aquesta zona i érem conscients que quan es realitzen obres d'aquest tipus poden aparèixer vestigis del passat al subsòl, però en cap moment ens podíem imaginar que trobaríem un refugi d'aquestes dimensions i en tan bon estat ”.

L'alcalde d'Elda ha detallat que “es tracta d'una galeria, situada a uns 10 metres de profunditat i d'uns 400 metres de longitud, que compta amb un corredor principal i tres més que van en direcció a l'Església de Santa Anna, a la Plaça de l'Ajuntament i al carrer de la Puríssima”.

L'interior de les galeries s'ha conservat en perfectes condicions, especialment les voltes, mentre que el terra també està ben conservat, encara que presenta acumulació de runes i fang en alguns punts molt concrets. El refugi manté l'antiga instal·lació d'enllumenat elèctric però està totalment deteriorada i també compta amb diversos respiradors distribuïts per les galeries i fabricats amb material ceràmic, que també estan intactes.

Rubén Alfaro ha afirmat que "com a curiositat, puc indicar-los que en un dels maons hi ha una signatura datada el febrer de 1938 i també hi ha restes d'objectes de l'època, que suposem van ser deixats pels obrers que van fer la infraestructura".

L'alcalde ha confirmat que l'objectiu és posar en valor aquest refugi, i així li he traslladat la indicació al regidor de Patrimoni perquè es redacte un projecte. En principi cal dotar de llum elèctrica, instal·lar baranes als graons d'accés i alguna cosa més. Treballarem per integrar l'entrada dins la plaça perquè aquest refugi complementa una de les vies de promoció exterior que estem treballant. Hem organitzat activitats relacionades amb els darrers dies de la República i amb aquesta infraestructura es complementaria d'una manera molt significativa la nostra proposta turística”.

José David Busquier, per part seva, ha explicat que “en aquest tipus d'obres cal fer un seguiment arqueològic. En aquest sentit, estem al corrent de com s'està desenvolupant l'obra, tant en coordinació amb l'empresa com amb l'Ajuntament. Després de la troballa, el que és preceptiu és informar la Conselleria de Cultura i el promotor de l'obra, que en aquest cas és el mateix Ajuntament d'Elda”.

Busquier ha assegurat que “el següent pas serà que vinguin els tècnics de la Conselleria ia partir d'aquí farem una investigació i una feina de seguiment per posar-ho en valor, com ha comentat l'alcalde. És un refugi en galeria força gran, probablement un dels més grans de la comarca. Els georradars ja havien apuntat la possibilitat que existís aquest refugi, però en cap moment ens esperàvem que estigués tan ben conservat, fàcilment accessible i visitable. A més, tenim la sort que la troballa patrimonial no afecta gens l'obra que es fa en superfície”.

Pujar