21 de setembre de 2020 21/9/20

El DOGV publica el decret de dissolució de les Corts Valencianes

El DOGV publica el decret de dissolució de les Corts Valencianes - (foto 1)
  • Fins ara mai s'havien celebrat eleccions en la Comunitat abans d'esgotar la legislatura

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i el Boletín Oficial del Estado (BOE) van publicar ahir el decret de dissolució de les Corts i de convocatòria d'eleccions autonòmiques el pròxim 28 d'abril. El text, que ja havia sigut anunciat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, després de la deliberació i posterior acord del Consell, va entrar en vigor amb efecte immediat a la seua publicació i en tots dos casos va incloure el decret de Presidència.

D'aquesta manera, queda dissolt el Parlament triat pels valencians el 24 de maig de 2015 i, segons recull el document, la sessió constitutiva de les pròximes Corts amb els nous representants polítics tindrà lloc el dia 16 de maig de 2019, a les 10.30 hores, en el Palau dels Borja de la ciutat de València.

A més, en els seus cinc articles el decret també estableix la distribució dels 99 diputats a triar el pròxim 28 d'abril entre les tres circumscripcions electorals: 40 a la província de València, 35 a Alacant i 24 a Castelló. De la mateixa manera, el text signat pel president inclou el calendari de la campanya electoral, que tindrà una durada de 15 dies: des de les 24 hores del 12 d'abril, fins a les 24 hores del 26 del mateix mes. 

Primera dissolució anticipada de Les Corts Valencianes

A través d'aquest decret, es fa ús per primera vegada en la història de l'autogovern valencià de la potestat de dissolució anticipada de les Corts que l'Estatut d'Autonomia va atorgar al president de la Generalitat en 2006.

Fins ara, els anteriors presidents de la Comunitat sempre havien seguit l'article 23.4 de l'Estatut d'Autonomia, que indica que la legislatura finalitza quatre anys després de les eleccions “o el dia de la dissolució de la Cambra pel *President de la Generalitat en la forma que establisca la Llei del Consell”.

No obstant això, l'actual dirigent de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha acollit a l'article 28.4 de la norma estatuària, que des de la seua entrada en vigor en 2007 permet al president, “amb l'acord previ del Consell, ordenar mitjançant Decret la dissolució de les Corts”, sempre que no es trobe en tramitació una moció de censura que reunisca els requisits exigits en el Reglament de les Corts. Ara, amb l'aprovació de la dissolució anticipada de les Corts Valencianes, serà la primera vegada en la història democràtica de la Comunitat que les eleccions no se celebraran el quart diumenge de maig, com estableix la Llei de Règim Electoral General.

Durant les tres anteriors convocatòries en 2007, 2011 i 2015, quan els presidents ja podien fer ús d'aquesta norma, els presidents del Partit Popular Francisco Camps i Alberto Fabra mai van dissoldre de forma anticipada Les Corts. En aquest sentit, amb l'entrada en vigor del decret signat per Puig, les pròximes eleccions autonòmiques del 28 d'abril (les dècimes en la història democràtica de la Comunitat) seran les primeres que se celebren abans d'esgotar la legislatura.

Pujar