elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El doble aïllaments de les persones sordes en aquesta pandèmia

El doble aïllaments de les persones sordes en aquesta pandèmia
  • Les barreres de comunicació que pateix aquest col·lectiu s'ha vist agreujat durant el confinamiento i les associacions demanen a les autoritats que se'ls tinga en compte

La Federació de Persones Sordes de la Comunitat Valenciana, FESORD CV, ha reivindicat en nombroses ocasions la seua preocupació per la falta d'accessibilitat que pateixen les persones sordes, a la informació i a recursos fonamentals. Una situació que, en l'actualitat, s'ha agreujat amb la crisi sanitària global derivada del COVID- 19.

Davant la falta d'accessibilitat d'aquest col·lectiu a la informació difosa durant l'esclat de l'epidèmia, l'entitat va prendre la iniciativa de fer accessible en llengua de signes i amb subtítols tots els continguts oferits tant per la Generalitat i com per les diferents Conselleries. Una mesura que es va complementar amb la incorporació de la figura del/la intèrpret de llengua de signes en directe en les compareixences diàries de les autoritats del territori valencià i amb l'adaptació de la web infocoronavirus.gva.es, un espai impulsat per la Presidència de la Generalitat en al fet que se centralitza tota la informació autonòmica relativa a aquesta malaltia i als seus efectes col·laterals.

Les barreres de comunicació, són un problema per a les persones sordes que es repeteix amb els nous serveis telefònics implantats per les autoritats com són els números d'atenció o consulta a la ciutadania, davant la qual cosa FESORD CV ha reorientat i ampliat la seua cartera de serveis amb la finalitat de mediar entre els organismes i entitats responsables, i les persones sordes considerades de risc i, per tant, vulnerables de ser usuàries d'aquests serveis.

  • Servei telefònic d'informació a la ciutadania per COVID-19
  • Servei telefònic de compra de medicaments a domicili
  • Servei telefònic de compra d'aliments a domicili
  • Telèfon 016 d'atenció a víctimes de violència de gènere
  • Serveis telefònics d'emergències
  • Serveis d'urgències hospitalàries
  • Web infocoronavirus.gva.es

WHATSAPP FESORD CV: INFO CORONAVIRUS

Davant el devessall d'informació que es trasllada a l'opinió pública sobre el COVID-19, FESORD CV llança el servei de missatgeria instantània whatsapp info coronavirus. A través d'un número de whatsapp totes les persones sordes poden subscriure's al servei de comunicació de l'entitat, gràcies al qual rebran, gratuïtament, en llengua de signes i amb subtítols la informació que publique qualsevol de les institucions de la Comunitat Valenciana en relació al tema. Així com, qualsevol altra informació que es considere important o d'utilitat.

SVISUAL, SERVEI DE VIDEOINTERPRETRACIÓN PER A PERSONES SORDES

La plataforma de videointerpretación SVisual, permet la comunicació a distància i en temps real entre persones sordes i persones oïdores. És un vídeo intèrpret de llengua de signes qui fa de pont de comunicació entre emissor i receptor.

Una prestació que s'ha ampliat amb la crisi sanitària amb el botó INFO CORONAVIRUS, a través del qual les persones sordes es posen en contacte directe amb el servei telefònic d'atenció sanitària corresponents a la seua Comunitat Autònoma.

Aquest servei amb més de 10 anys de funcionament, però de recent implantació en les urgències hospitalàries de la Comunitat Valenciana, ha permés durant aquesta crisi l'atenció sanitària de les persones sordes sota criteris i mesures de seguretat.

SERVEI ALBA PER A DONES SORDES VÍCTIMES DE VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Després de decretar-se l'estat d'alarma un dels col·lectius més vulnerables sobre els quals s'ha posat el focus d'atenció ha sigut el de dones víctimes de violència de gènere. Les dades oferides pel Ministeri d'Igualtat revelen que durant el període de confinament el nombre de consultes al número gratuït 016 han augmentat.

Per això, des del mateix Ministeri es va declarar el servei d'assistència a les víctimes de violència de gènere com un servei essencial.

Una situació doblement alarmant per a dones sordes víctimes de violència de gènere els qui no poden recórrer a aquest servei telefònic. Una situació que ja

va denunciar la Confederació Estatal de Persones Sordes, CNSE, i a la qual es va donar resposta en 2015 a través del servei de videointerpretación, SVisual, i el seu botó 016. Gràcies al qual les dones sordes accedeixen sense barreres de comunicació al telèfon d'informació i assessorament en matèria de violència de gènere, el 016.

Al seu torn, CNSE ha ampliat l'atenció a les dones sordes víctimes d'aquesta xacra, amb el projecte ALBA. Un espai de contacte on les usuàries són ateses per professionals sordes expertes en violència de gènere en llengua de signes o per escrit.

Des de FESORD CV, en el seu compromís per defensar els drets de les dones sordes, s'ha format durant aquest període de confinament a una de les seues professionals sordes per a oferir, en coordinació amb la Confederació Estatal de Persones Sordes, aquest servei des de la nostra mateixa entitat.

SERVEI DE MEDIACIÓ

El Servei d'Atenció a Persones Sordes de FESORD CV, SAPS, ha habilitat una eina de comunicació perquè qualsevol persona sorda considerada de risc, com són les persones sordes majors o amb patologies prèvies, poden recórrer als nous recursos implantats per Serveis Socials. Gràcies a aquest número de whatsapp els nostres professionals medien entre totes dues parts permetent a les persones usuàries accedir a la compra d'aliments o medicaments a domicili.

Un servei que a més compta amb una àrea específica d'atenció i suport en la qual un equip de professionals de FESORD CV tendeix la seua mà a persones sordes la situació de soledat de les quals s'ha vist agreujada amb les mesures de confinament. A través d'una videollamada les persones usuàries podran conversar amb una altra persona, compartir els seus sentiments i inquietuds i així trobar resposta per a atenuar el seu aïllament.

Finalment, des de FESORD CV, recorda l'obligació per part de les administracions públiques de fer accessible accessibles la comunicació i la informació tenint en compte la diversitat comunicativa del col·lectiu de persones sordes, i posa en valor la llengua de signes mentre llengua natural de les persones sordes.

Pujar