7 d’abril de 2020 7/4/20

Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats

Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 1)
  • La Guàrdia Civil investiga a una trentena de persones en tota Espanya per delictes relacionats amb aquests fets

MÉS FOTOS
Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 2)
Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 3)
Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 4)
Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 5)
Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 6)
Diversos investigats a Alacant per intentar matar a animals amb esquers enverinats - (foto 7)

La Guàrdia Civil investiga a 28 persones per l'ús il·legal d'esquers enverinats. Amb l'operació Antitox, desenvolupada durant tot l'any passat, el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) ha localitzat 1.628 mètodes de caça prohibits. Han hagut actuacions en tota Espanya i a Alacant, en concret, es va denunciar a l'amo d'una parcel·la per tindre elements prohibits per a la caça com a ceps i gàbies parany.

També es van localitzar armes de foc sense documentació i nombrosos cartutxos de divers calibre. Així,després de les 289 inspeccions dutes a terme en finques cinegètiques a nivell nacional, així com explotacions ramaderes i establiments fitosanitaris, també es van trobar 120 animals enverinats.

Entre els cadàvers dels animals, es van trobar alguns de linx ibèric, d'àguila imperial de milans reals. A més, la Guàrdia Civil ha confiscat 47 esquers enverinats i un total de 66 quilos de productes tòxics.

Així mateix, ha interposat 175 infraccions a la normativa de sanitat vegetal, la llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat i legislació cinegètica de diferents comunitats autònomes. Duta a terme de manera anual, l'operació Antitox combat l'ús de verí i altres mitjans no selectius de caça en el medi natural. Enguany ha comptat a més amb la participació del Servei Cinològic i del Servei de Criminalística de la Guàrdia Civil. Per part seua, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha col·laborat estretament amb els investigadors, aportant-los major formació sobre la matèria.

Investigació criminalística

La investigació d'aquesta mena de delictes resulta molt complexa per tres motius: l'absència de testimonis, l'ocurrència en zones aïllades i el coneixement del mitjà per part dels autors. A més, la pròpia naturalesa d'aquests delictes requereix una formació policial cada vegada més especialitzada, en la qual es conjuguen aspectes tan diversos com inspecció ocular dels escenaris, anàlisis d'ADN, acarament balístic o mètodes d'investigació propis de la delinqüència.

Unitats canines especialitzades

Un dels aspectes més destacats de l'operació Antitox ho constitueix la participació del Servei Cinològic de la Guàrdia Civil. Les unitats canines de la Guàrdia Civil són un element clau en la lluita contra l'ús d'esquers enverinats, i ja està servint d'exemple de formació per a cossos policials estrangers.

Actuacions destacades

Toledo

Durant un servei conjunt entre Guàrdia Civil i agents mediambientals, es localitzen diversos cadàvers d'animals en els exteriors d'una finca ramadera, així com trossos de carn que contenien substàncies tòxiques. Després d'inspeccionar terrenys i finques pròximes, es troben cadàvers d'espècies en perill d'extinció com ara una àguila imperial i diversos milans reals, raboses. S'investiga a una persona pels fets.

Alacant

Agents del SEPRONA, juntament amb components del Servei Cinològic de València i Madrid, van iniciar una investigació arran de denúncies per enverinament d'animals. Van localitzar en una parcel·la elements prohibits per a la caça com a ceps i gàbies parany. També es van localitzar armes de foc sense documentació i nombrosos cartutxos de divers calibre. Es va denunciar a l'amo de la parcel·la per tals fets.

Ciudad Real

El SEPRONA va trobar 12 voltors lleonats morts en un radi aproximat de tot just 150 metres en els vessants d'un turó pròxim a la ciutat de Ciudad Real. Tots ells estaven intoxicats de manera secundària en trobar el focus en restes d'un llebrer mort, el cadàver del qual també va ser analitzat.

En la mateixa província també van ser trobats morts cinc voltors negres en una zona aïllada també a causa de l'enverinament per intoxicació secundària. Les investigacions segueixen obertes a fi d'esclarir l'autoria d'aquests fets.

La Rioja

En el Barri del Mas (Logronyo) van ser trobats una rabosa morta, les restes d'una gallina de corral i el cadàver d'una merla. També es van localitzar uns envasos amb una substància denominada aldicarb (prohibida en tota la Unió Europea des de 2007 per la seua alta toxicitat). L'autor dels fets va ser detingut per la comissió d'un delicte contra la flora i fauna. També es van trobar rodenticides en parcel·les agrícoles de Cendrer i Murillo de Riu Leza.

Múrcia

En tres habitatges de Fortuna, Mula i Campos del Río s'ha trobat verí aldicarb, armadures d'armes curtes, cartutxos de postes, pólvora i útils per a la recàrrega de cartutxos, munició metàl·lica, artificis pirotècnics, un arc i diverses fletxes, ceps, paranys i llaços.

Pujar