elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El dièsel se situa en una mitjana de 1,85 euros, un 46% més car que fa un any

El dièsel se situa en una mitjana de 1,85 euros, un 46% més car que fa un any
  • En l'última setmana el preu mitjà del gasoil ha baixat només un 2%

Les gasolineres Repsol, Cepsa, BP i Galp cobren el mateix preu mitjà pel litre de gasoil, que a més coincideix amb la mitjana aplicada pel total d'estacions de servei que faciliten les seues dades al Govern. Així ho posa de manifest una anàlisi realitzada per FACUA-Consumidors en Acció sobre els preus vigents en el matí del passat divendres 29 de juliol, quan el preu del dièsel estava en 1,89 euros -amb els impostos inclosos i abans d'aplicar el descompte aprovat pel Govern-.

En l'última setmana el preu mitjà del gasoil ha baixat només un 2%. Aquest dijous 4 d'agost s'ha situat en una mitjana nacional de 1,853 euros per litre, un 46,0% per damunt dels 1,269 euros del mateix dia de l'any passat.

Segons l'anàlisi de FACUA, les diferències en els preus del gasoil dins de la Península aconsegueixen el 33,5% -sempre amb els impostos inclosos i abans d'aplicar el descompte-. Així, fa una setmana, la gasolinera amb el preu més baix de tota Espanya, situada a Las Palmas; l'oferia a 1,347 euros per litre. La més barata de la Península, del municipi tarragoní de Roquetes, el feia a 1,73 euros. La més cara, en Bául, pedania de Basa (Granada), venia el dièsel a 2,309 euros.

Quant a la gasolina, la baixada en l'última setmana ha sigut del 1,9%, passant de la mitjana de 1,90 euros per litre del matí del divendres 29 de juliol als 1,864 euros d'aquest dijous. El preu actual supera en un 31,9% els 1,413 del 4 d'agost de 2021.

Preus màxims

FACUA reclama la fixació de preus màxims, sistema que es va abandonar en 1998, i denúncia que el sector s'està burlant del descompte de 20 cèntims aprovat pel Govern, del qual les tres quartes parts procedeixen dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Davant els desproporcionats preus que estan havent d'assumir els consumidors, l'associació insisteix a reclamar a l'Executiu que sol·licite a Brussel·les un canvi regulador perquè els Estats membres puguen intervindre els preus dels carburants d'automoció establint topalls de foma periòdica, l'única solució eficaç davant la carestia que pateixen els consumidors.

El descompte de 5 cèntims que ha d'assumir el sector dels seus marges de beneficis és una pantomima, critica l'associació, que segueix sense rebre resposta a les denúncies que va presentar contra 230 gasolineres davant el Ministeri de Consum, les autoritats autonòmiques de protecció al consumidor i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Les estacions de serveis denunciades van pujar els seus preus 5 cèntims o més el mateix dia que van entrar en vigor els descomptes, l'1 d'abril.

Pujar