26 de setembre de 2020 26/9/20

Desarticulen una falsa associació que deia recaptar diners per a xiquets amb càncer i va estafar dos milions d'euros

Desarticulen una falsa associació que deia recaptar diners per a xiquets amb càncer i va estafar dos milions d'euros - (foto 1)
  • Hi ha multitud d'ajuntaments i entitats estafades, també en la Comunitat Valenciana

La Policia Nacional de Saragossa ha desarticulat una falsa associació que es dedicava, suposadament, a lluitar contra el càncer infantil i que hauria recaptat més de dos milions d'euros amb aquest pretext però els diners donats no hauria tingut aquesta fi solidària. Per contra, els milions recaptats haurien servit per a sufragar el “alt tren de vida” del seu principal dirigent, tal com ha informat la Policia en un comunicat.                    

Precisament fa poc aquesta suposada associació hauria donat recentment cotxes elèctrics al Servei de Pediatria de l'Hospital General Universitari d’Elx i hi ha moltes altres associacions i ajuntaments de la Comunitat que haurien sigut també estafats per aquesta associació.

Així, agents de la Policia Nacional, pertanyents a la Brigada Regional de Policia Judicial de Saragossa han dut a terme una operació contra un entramat empresarial dedicat a la captació de fons mitjançant donacions i venda de productes “solidaris”, procedint-se a la detenció de cinc persones, se'ls imputa a tots ells delictes Estafa i Organització Criminal, s'ha procedit a la confiscació de béns mobles i immobles, a més de realitzar el bloqueig de diversos comptes bancaris.

La investigació, de la qual entén el Jutjat d'Instrucció número dos dels de Saragossa es va iniciar mitjançant la denúncia presentada per ASPANOA (Associació de Pares de Xiquets Oncològics d'Aragó) contra les actuacions opaques d'una associació que deia recaptar diners per a destinar-ho íntegrament a la lluita contra el càncer infantil.

Aquesta associació es publicitava àmpliament a través d'una pàgina web, revistes, venda de productes solidaris i diversos actes ve recaptant fons per import d'uns dos milions d'euros en quatre anys. Així mateix també operaven amb una altra empresa, destinada igualment a la captació de fons de donants per a actuacions en emergències. A través d'aquesta societat els investigats havien recaptat més de tres milions d'euros en cinc anys.

No obstant això, els diners donats era destinat al sosteniment d'una estructura empresarial de la qual vivien els detinguts i més de quaranta treballadors. D'aquesta forma el principal dirigent portava un alt tren de vida, amb vehicles d'alta gamma, i menjant assíduament en coneguts restaurants.

Mitjançant tècniques comercials, a través de trucades telefòniques, voluntaris a peu de carrer i actes diversos, recaptaven fons de donants particulars, fins a aconseguir imports entre les dues societats de cinc milions d'euros en cinc anys. Desenvolupaven accions de donacions de joguets (donats per tercers), activitats lúdic esportives (dutes a terme amb les aportacions de tercers) i altres activitats menors l'única fi de les quals real era el de donar suport publicitari a la seua activitat.

S'ha procedit al bloqueig cautelar d'un apartament a la platja, d'un xalet a la muntanya, d'un pis a Saragossa, comptes bancaris i deu vehicles, entre ells quatre d'alta gamma (BMW, Jaguar, Jeep) i s'ha intervingut un vehicle BMW del qual era usuari el capitost de l'organització R.P.R. i un Toyota Corol·la, tots ells usats a manera particular de la família del principal investigat, i que s'havia pagat amb fons procedents de les donacions per a actuacions en emergències en el tercer món i contra el càncer infantil.

Els cinc detinguts van passar aquest divendres a disposició judicial, decretant l'autoritat judicial l'ingrés a la presó de dos d'ells.

Pujar