elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

EU denuncia davant la Comissió Europea la “discriminació” dels pescadors artesanals en les quotes de tonyina roja

EU denuncia davant la Comissió Europea la “discriminació” dels pescadors artesanals en les quotes de tonyina roja - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  EU denuncia davant la Comissió Europea la “discriminació” dels pescadors artesanals en les quotes de tonyina roja - (foto 2)

  La portaveu d’Esquerra Unida a l’Europarlament Marina Albiol ha formulat una pregunta a la Comissió Europea sobre la discriminació que pateix la flota de pesca artesanal d'arts menors en el repartiment de la quota de tonyina roja.

  Albiol es va reunir amb representants de ADPAM (Associació per a la Defensa de la Pesca Artesanal del Mediterrani) i també ha recollit la denúncia pública formulada per la plataforma que reuneix els pescadors artesanals LIFE (Low Impact Fishers of Europe).

  Albiol denuncia que el repartiment de les quotes de la pesca de tonyina roja al mediterrani perjudica clarament a la pesca artesanal en benefici dels grans empresaris del sector. És una situació que es ve donant des de l'any 2007, quan es va fer la normativa i es va excloure a la pesca artesanal d'arts menors del repatiment de les captures.

  Segons la portaveu d’EU a Brussel·les, “ara que s'està negociant el pla de pesca per al 2017 és bon moment per a acabar amb aquesta discriminació, i més tenint en compte que hi haurà un increment de les quotes, gràcies a que el pla plurianual per a la recuperació d’aquesta espècie ha donat els seus fruits”. Albiol afegeix que “és moment, per tant, de que la flota d’arts menors torne a tindre accés a la tonyina roja, i ens sumem a la petició de que en aquest pla s’establisca una quota específica no transferible per a la flota d’arts menors per pesca dirigida de tonyina roja amb línia de mà, és a dir: un pescador, un ham”.

  Albiol destaca que la UE una vegada més es contradiu en les seues decisions: “Per una part el propi reglament de la UE sobre el Pla de recuperació plurianual de la tonyina roja crida als Estats Membres a distribuir les quotes nacionals tenint en compte la pesca tradicional i artesanal oferint incentius a aquests vaixells. Però per l'altra  part el mateix reglament restringeix l’autorització a pesar a embarcacions que no han estat activament pescant en el període entre l’1 de gener de 2007 i l’1 de juliol de 2008, període en què les arts menors ja tenien prohibit pescar. Amb això, considerem que en aquest reglament hi ha una contradicció greu que deuria solucionar-se urgentment”.

  En la seua pregunta Albiol interpel·la la Comissió Europea per intervindre, suggerint la modificació de l’article que impedeix l’accés a les quotes dels pescadors artesanals. La portaveu d’EU a l’Eurocambra ha anunciat que, a banda d’aquesta pregunta, té previst sol·licitar una reunió a la Direcció General d’Assumptes Marítims i Pesca de la Unió Europea per a tractar el cas.

  Pujar