elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO creix amb tretze membres nous

La xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO creix amb tretze membres nous
  • Dénia va avaluar algunes de les candidatures

Les Ciutats Creatives de la Gastronomia de la xarxa UNESCO, a la qual pertany Dénia des de 2015, s'han incrementat aquesta setmana amb tretze membres nous. Amb això passen a ser 49 a tot el món. Per primera vegada no hi ha en la llista cap ciutat del continent americà i tres de les incorporades són ciutats europees.

La secretària general de la UNESCO, Audrey Azoulay, ha anunciat aquest dilluns la llista de les 49 ciutats que s'incorporen als set àmbits en què està estructurada la xarxa: Literatura, Música, Disseny, Cinema, Artesania, Arts Digitals i Gastronomia. Només hi ha una ciutat espanyola, Manises, que es converteix en la tercera valenciana de la xarxa, amb Dénia i Llíria, i la primera a Espanya a representar l'àmbit de l'Artesania i les Arts Populars.

En el llistat destaca la primera incorporació a la xarxa de la Gastronomia d'una ciutat francesa, Rouen, la qual cosa corregeix una situació que sorprenia: la Cuina Francesa està declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, però fins ara cap ciutat de França havia optat a figurar en la xarxa de Ciutats Creatives. Portugal també incorpora la seua primera ciutat gastronòmica, Santa María da Feira, en les proximitats de Porto. El mateix succeeix amb Grècia, que ha inscrit en la xarxa de la Gastronomia un dels seus referents clàssics; la ciutat de Tessalònica i la Federació Russa, que ha obtingut la distinció per a Sant Petersburg.

Orient Mitjà i Àsia són les regions del món que més ciutats aporten a l'àmbit gastronòmic en aquesta edició: Buraidah (l'Aràbia Saudita), Kermanshah (l'Iran), Lankaran (l'Azerbaidjan), Phetchaburi (Tailàndia), Kuching (Malàisia), Huai’an (la Xina) i Usuki (el Japó).

Àfrica i Oceania també han sumat aquesta vegada presencia en la xarxa, amb les ciutats de Bohicon (Benín) i Launceston (Austràlia), respectivament, reconegudes per les seues arrelades tradicions culinàries.

La ciutat xinesa de Huai’an va enviar a Dénia una delegació durant el procés d'elaboració de la seua candidatura. També la portuguesa Santa María da Feira va realitzar consultes amb l'Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia. Igualment s'ha mantingut un estret contacte amb la ciutat de Manises, des del dilluns Ciutat de l'Artesania.

Totes les ciutats han passat un procés de selecció que ha analitzat els projectes que cadascuna ha presentat i amb els quals es comprometen a la protecció de la seua cultura gastronòmica, que vinculen al desenvolupament sostenible del seu entorn territorial, social i econòmic. Com a membre de la xarxa UNESCO, Dénia ha participat en l'avaluació d'un grup de les candidatures presentades, assignades per la direcció de l'organisme internacional.

La xarxa UNESCO, que ara compta amb 295 ciutats repartides per 90 països, reconeix el compromís de cadascuna de les ciutats a l'hora de posar la cultura i la creativitat en el cor del desenvolupament i les estimula a compartir coneixement i bones pràctiques. En aquest sentit, Audrey Azoulay, ha assenyalat que les Ciutats Creatives “són llocs que inverteixen en cultura i creativitat per a avançar cap al desenvolupament urbà sostenible“ i ha demanat als Estats que reforcen la cooperació internacional entre ciutats, com la que s'estableix en el si de la xarxa, perquè amb això se senten les bases per a desenvolupar nous models de ciutat.

Pujar