17 de novembre de 2019 17/11/19

Una professora de l’institut Maria Ibars s’acosta a les tècniques de la cuina local japonesa

Una professora de l’institut Maria Ibars s’acosta a les tècniques de la cuina local japonesa - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Una professora de l’institut Maria Ibars s’acosta a les tècniques de la cuina local japonesa - (foto 2)
  Una professora de l’institut Maria Ibars s’acosta a les tècniques de la cuina local japonesa - (foto 3)

  Núria Pérez Oreja, professora de cicle formatiu de cuina de l'Institut Maria Ibars de Dénia, ha participat a la ciutat de Tsuruoka, al Japó, en un programa de gastronomia local destinat a un grup limitat de professionals i alumnes de cuina procedents de diverses parts del món. El Creative Gastronomy Summer Program és una iniciativa de la Universitat de Ciències Gastronòmiques d'Itàlia i el Genuin Education Network del Japó, que pretén fomentar intercanvis i formació entre les ciutats de la xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia de la UNESCO per conèixer tècniques locals de cuina arrelada als respectius territoris. Núria Pérez era l'única participant espanyola dels sis alumnes seleccionats, procedents també de països com Argentina, Itàlia, Polònia, i l'Índia.

  Del 16 al 22 d'agost, Núria Pérez ha desplegat una intensa activitat en diversos escenaris del sector agroalimentari de Tsuruoka. El programa incloïa ponències sobre productes, tècniques i plats de la tradició local japonesa, impartits per reconeguts xefs i experts. Igualment, s'han fet visites a laboratoris, empreses de transformació, granges, espais naturals i referents culturals de la prefectura de Yamagata, a la qual pertany Tsuruoka. Així, han conegut el particular tracte que fan a la carn o la tècnica de l'ikejime aplicada al peix acabat de capturar. Els participants han fet pràctiques i han compartit experiències, a l'hora que han tingut l'oportunitat de tastar la cuina tradicional i innovadora dels millors restaurants de la ciutat. El programa no oblidava trobades amb l'activitat diària de la població, els seus costums i la seua manera de viure. Així, els participants van visitar el Mont Haguro, escenari de rites ancestrals, van gaudir d'experiències com la diària cerimònia del té, i van conèixer la producció de la beguda japonesa més internacional, el sake. La professora de Dénia va ser entrevistada en un programa de la televisió japonesa.

  Núria Pérez ha assenyalat que la pràctica de la cuina local té semblances en qualsevol racó del món, com va poder comprovar en la seua estada al Japó. A més, destaca que Tsuruoka i la Marina Alta comparteixen un territori de mar i muntanya i una cuina amb determinades coincidències, en especial sobre l'ús i el tracte dels productes locals, com ara el peix o les herbes naturals. Qualifica com "una experiència completa i plenament satisfactòria" haver participat en el programa i agraeix el tracte excepcional i directe que ha rebut per part d'organitzadors, xefs i experts que han impartit les sessions.

  Tsuruoka està integrada en la xarxa de Ciutats Creatives de la Gastronomia des de l'any 2014. Una delegació tècnica i culinària de la ciutat va participar l'any passat en la trobada de la UNESCO de Dénia i el Festival D*na, on va intervindre Wataru Sato, un dels xefs més reconeguts del seu país i cuiner habitual de l'emperador del Japó.

  ocultar
  Una professora de l’institut Maria Ibars s’acosta a les tècniques de la cuina local japonesa
  Pujar