elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La gastronomia arriba a les seus de la Universitat d'Alacant

    El cicle de conferències sobre arqueogastronomia de la seu de Dénia continua la seua segona sessió dijous que ve, 30 de novembre, a les 18.00 hores, a la Sala del Castell de Dénia, amb la xarrada «La alimentación de nuestros antepasados prehistóricos», impartida per Mauro Hernández, catedràtic de Prehistòria de la Universitat d'Alacant

    La Gastronomia a les Seus és una iniciativa del Secretariat de Seus de la Universitat d'Alacant, que té com a objectiu posar en valor, a través d'experts en diverses matèries, la nostra manera d'alimentar-nos fent un recorregut pels moments més remarcables de la història de l'alimentació des del descobriment del foc fins a l'actualitat.

    Les xarrades es recolzen en els costums culinaris, en els productes, en la indústria agroalimentària i els espais arqueològics que hi estan relacionats, de manera que al mateix temps que descobrim el perquè dels hàbits alimentaris i la dieta mediterrània, ens endinsem en la intrahistòria de les civilitzacions que han habitat els nostres pobles i ciutats.

    Aquest cicle de conferències de Dénia comptarà amb reconeguts experts, com els professors Mauro Hernández, Alfonso Ramos, Armando Alberola, Santiago La Parra, Josep A. Gisbert, Fernando Martínez Flores i Ana Zaragoza, que ens ajudaran a descobrir ingredients pràcticament desapareguts en la nostra cuina com les herbes bordes, un autèntic rebost verd i econòmic. Amb ells viatjarem per la història de la indústria de la pansa, que va tenir una gran importància socioeconòmica a la Marina Alta i que ha deixat la seua empremta de pedra en el paisatge a través dels riuraus. Resoldrem incògnites sobre la gamba roja, emblema gastronòmic de Dénia. Coneixerem com s'alimentaven els nostres antecessors moriscos i descobrirem com en la prehistòria ja es consumien productes molt valorats avui dia, com les bogues marines.

    En paraules de la professora Eva Valero, directora del Secretariat de Seus de la Universitat d'Alacant, «la UA pretén acostar el coneixement dels nostres investigadors a la societat i fer-ho de manera amena i rigorosa, tractant temes d'interès, com la història, moltes vegades desconeguda, que conté la nostra manera d'alimentar-nos. El cicle ha començat a Dénia perquè es tracta d'un espai idoni, més encara després d'haver sigut reconeguda com a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Unesco. Però estem treballant per a portar aquest cicle a la resta de seus de la Universitat d'Alacant amb conferències vinculades a cada territori. Per posar un exemple, la programació de conferències de Torrevella està centrada en la sal, l'única pedra comestible i un símbol gastronòmic que ha tingut gran importància industrial i paisatgística en aquest territori.»

    Els cicles de conferències de La Gastronomia a les Seus formen part de la línia d'actuacions que la Universitat d'Alacant desenvolupa dins del marc del sector de la gastronomia, com la creació del grau de Gastronomia i Arts Culinàries, aprovada en Consell de Govern, i que la UA posarà en marxa el pròxim any 2018, i la recent creació de la Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic, dirigida pel catedràtic de la Universitat d'Alacant Josep Bernabeu, que té com a objectiu desenvolupar activitats relacionades amb la investigació, la divulgació, la sensibilització, la formació i la promoció de l'alimentació saludable a través de l'avanç en el coneixement, el desenvolupament i la innovació en el camp de les ciències gastronòmiques i les arts culinàries.

    Programa Arqueogastronomia a Dénia

    Dijous 26 d'octubre, a les 18.00 h.
    «La despensa verde: hierbas bordes utilizadas en gastronomia».
    Ponència a càrrec de Fernando Martínez Flores, doctor en Botànica i expert en consum d'herbes silvestres.

    Dijous 30 de novembre, a les 18.00 h.
    «La alimentación de nuestros antepasados prehistóricos».
    Ponència a càrrec de Mauro Hernández, catedràtic de Prehistòria de la Universitat de l'Alacant.

    Dijous 21 de desembre, a les 18.00 h.
    «Mitos de la gamba roja».
    Ponència a càrrec d'Alfonso Ramos, catedràtic de Biologia Marina de la Universitat d'Alacant.

    Dimecres 24 gener, a les 18.00 h.
    «Dénia durante la edad moderna: centro histórico en producción y exportación de vinos».
    Ponència a càrrec d'Armando Alberola, professor del Departament d'Història Medieval, Història Moderna i Ciències Tècniques Historiogràfiques.

    Dijous 22 de febrer, a les 18.00 h.
    «La industria de la pasa, un producto tradicional e internacional».
    Ponència a càrrec de Josep A. Gisbert, arqueòleg municipal de Dénia.

    Dijous 29 de març, a les 18.00 h.
    «La alimentación en tiempos de los moriscos».
    Ponència a càrrec de Santiago La Parra López, professor del Departament de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història de l'Art.

    Dijous 26 d'abril, a les 18:00h.
    «Visión Histórica nutricional de nuestra alimentación».
    Ponència a càrrec d'Ana Zaragoza, professora del Departament d'Infermeria Àrea de Nutrició i Dietètica.

    Dijous 31 de maig, a les 18:00h.
    «Arqueología y dieta mediterránea».
    Ponència a càrrec de Josep A. Gisbert, arqueòleg municipal de Dénia 

    Pujar